logo
wvhj2023
© Belastingdienst
© Belastingdienst
8 november 2022

Tips Belastingdienst voor installateurs over nieuw btw-nultarief zonnepanelen

De Belastingdienst heeft een voorlichtingspakket opgesteld voor installateurs over de verlaging van het btw-tarief van 21 naar 0 procent per 1 januari 2023 voor zonnepanelen op of bij een woning.

De Tweede Kamer stemt deze week over de invoering van het btw-nultarief, waarna ook de Eerste Kamer in december nog zal stemmen over de invoering. Het voorstel is namelijk onderdeel van het Belastingplan 2023. Na goedkeuring door de Eerste en Tweede Kamer gaat het btw-nultarief per 1 januari 2023 in.

Schuur, tuin of vakantiewoning
Omdat de Belastingdienst de zonne-energiesector de tijd wil geven om zich voor te bereiden, geeft zij nu alvast informatie over dit wetsvoorstel.

Het btw-nultarief geldt alleen als de zonnepanelen worden geïnstalleerd op of bij een woning. ‘Met een woning bedoelen we bijvoorbeeld ook de garage, schuur of tuin’, aldus de Belastingdienst. ‘Of een vakantiewoning. Wanneer u zonnepanelen installeert op of bij een bedrijfspand waar ook een woonbestemming op zit en de zonnepanelen voor de woning worden gebruikt, dan rekent u ook 0 procent btw op de factuur.’

Bewijs in administratie
De installateur of leverancier moet kunnen bewijzen dat de zonnepanelen op of bij een woning zijn geïnstalleerd. Dit kan bijvoorbeeld met een schermprint van het adres in Basisregistratie Adressen en Gebouwen van het Kadaster.

De installateur moet dit bewijs goed bewaren, samen met de lopende administratie. De Belastingdienst kan bij een controle namelijk de administratie opvragen.

Facturen van komende maanden
Het moment waarop de installateur de factuur verstuurt, bepaalt met welk btw-tarief hij rekent. De hoofdregel is: wanneer de factuur in 2022 verstuurd wordt, dan rekent men met 21 procent. Ook wanneer de levering plaatsvindt in 2023. Verstuurt men de factuur in 2023, dan rekent men met 0 procent.

De Belastingdienst benadrukt dat aan de factuurdatum – en dus aan het btw-tarief dat daarop staat –wel 2 voorwaarden verbonden zijn:

  1. Als de installateur aan de klant geen aanbetaling vraagt, dan moet hij uiterlijk op de 15e dag van de maand na de installatie of de levering een factuur hebben gestuurd.
  2. Als de installateur aan de klant wel een aanbetaling vraagt, dan moet hij vóór de vervaldatum een factuur sturen. Op die factuur moet ten minste het bedrag van de aanbetaling staan.

De Belastingdienst heeft ook een factsheet gemaakt die hier te downloaden is.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten