logo
wvhj2023
© EnergyVille
© EnergyVille
1 november 2022

Nieuwe buren EnergyVille: Thor Park bouwt modulaire productieomgeving

Vlaams minister van Economie Jo Brouns heeft het startschot gegeven voor de bouw van de FacThory op het Genkse Thor Park; de campus voor bedrijven in de energie- en slimme maakindustrie.

FacThory wordt een multifunctioneel gebouw met modulaire productie-, laboratorium- en testruimtes en kantoren voor slimme maakbedrijven. Het gaat om een project van Stad Genk, LRM, POM Limburg, KU Leuven, Flanders Make en SIRRIS dat goed is voor een investering van 20 miljoen euro.

5.000 extra banen
FacThory is de eerste concrete stap in de realisatie van een slimme maakcampus op de site waar ook EnergyVille gevestigd is. Opgeteld bij de andere ambities op Thor Park moet de site op 10 jaar tijd 5.000 extra banen opleveren.

Thor Park in Genk, goed voor 93 hectare, is een globaal herbestemmingsproject op de voormalige mijnsite van Waterschei en biedt nu al een unieke cocktail aan technologisch onderzoek, talentontwikkeling en industriële bedrijvigheid. De site is een hotspot voor slimme, duurzame en innovatieve bedrijven met de focus op energietransitie, slimme maakindustrie en smartcity-applicaties. Op de site is ook onderzoeksinstelling EnergyVille gevestigd, waar onderzoekers van imec, VITO, KU Leuven & UHasselt de krachten bundelen.

Fabriek van de toekomst
Het gebouw van FacThory wordt 30.000 vierkante meter groot en komt er in 4 fases. De eerste fase zal klaar zijn in december 2023 en zal bestaan uit 3.500 vierkante meter productievloer, 1.000 vierkante meter laboratorium- en testruimtes en 3.500 vierkante meter kantoren.

Start-ups, scale-ups, maar ook mature bedrijven kunnen er terecht om processen voor automatisatie, digitalisering en robotisering uit te werken en te testen. Tom Vanham, algemeen directeur LRM en voorzitter van Thor Park, hierover: ‘Deze voormalige mijnsite heeft al een indrukwekkende transformatie achter de rug en is het schoolvoorbeeld van reconversie. En ook hier heerst het triple helix-verhaal. De krachtige synergie tussen de kennisinstellingen, onderzoekers en opleidingspartners die vandaag al actief zijn op de site, is een hefboom om nog meer private bedrijven naar Thor Park te lokken. FacThory zal een extra katalysator zijn voor de lokale maakindustrie – die voor onze provincie een belangrijke rol speelt. Zo stevent Thor Park recht op zijn doel af: dé technologie-hotspot zijn waar duurzame bedrijfsinnovatie ondersteund en nieuwe business ontwikkeld kan worden in een dynamisch ecosysteem. Vooral bedrijven in de maakindustrie – een sector waar LRM de laatste jaren actief op focust – en de energiesector zullen zich hier thuis voelen.’

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten