Solar Magazine - Vlaanderen trekt miljoenen euro’s uit voor financiering onderzoekscentrum EnergyVille
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Vlaanderen trekt miljoenen euro’s uit voor financiering onderzoekscentrum EnergyVille
© EnergyVille

Vlaanderen trekt miljoenen euro’s uit voor financiering onderzoekscentrum EnergyVille

EnergyVille heeft een 5-jarig convenant ondertekend met de Vlaamse overheid. Daarmee steunt de Vlaamse Regering de samenwerking tussen de EnergyVille-partners imec, KU Leuven, VITO en UHasselt.

Zij doen gezamenlijk onderzoek naar duurzame energie en intelligente energiesystemen. Vlaanderen voorziet tot en met 2026 jaarlijks via het convenant 3 miljoen euro financiering voor EnergyVille, dat volgens minister van Economie en Innovatie Jo Brouns moet leiden tot een versnelling van de duurzame-energietransitie in Vlaanderen voor zowel bedrijven als burgers. ‘Zo creëren we duurzame groei, meer tewerkstelling en een sterk competitief Vlaanderen als innovatiehub in Europa.’

Zonnepanelen en batterijen
EnergyVille voert onderzoek uit in 8 duurzame domeinen: zonne-energie, batterijopslag, vermogenselektronica, power-to-molecules, energie voor gebouwen en districten, elektrische netwerken, energiestrategieën en -markten en thermische systemen.

Zo werken EnergyVille-onderzoekers bijvoorbeeld aan het goedkoper en efficiënter maken van zonnepanelen en batterijen; door het ontwikkelen van zowel nieuwe technologieën als nieuwe materialen. Het onderzoekscentrum zet de laatste tijd ook in op nieuwe en actuele thema’s. Zo is er het recentelijk geïntroduceerd onderzoeksonderwerp van groene waterstof voor toepassingen die niet geëlektrificeerd kunnen worden. Zo kunnen ook sectoren die moeilijk te verduurzamen zijn mee vergroenen, zoals scheepvaart over lange afstanden of staalproductie bij Arcelor-Mittal. Er wordt onderzoek gedaan naar nieuwe membraamtechnologie, zodat de productie van die groene waterstof goedkoper kan.

Warmtepompen
Daarnaast wordt er ook gewerkt aan nieuwe concepten voor verwarming van gebouwen, zoals het vijde generatie warmtenet waar geen externe warmtebron meer voor nodig is, en aan het verbeteren van warmtepompen voor de industrie.

Tot slot wordt het Open Thor Living Lab uitgebouwd, waarbij state-of-the-art infrastructuur open innovatie gaat mogelijk maken met het oog op de energietransitie. EnergyVille leidt via VITO in dat kader het innovatieproject oPEN Lab in Genk, dat als doel heeft de woonwijken van Nieuw Texas en de tuinwijk van Waterschei te renoveren tot positieve energiewijken. Dat zijn wijken die meer energie opwekken dan ze verbruiken.

Evaluatie
In dit eerste vijfjarig convenant is dan ook opgenomen onder welke modaliteiten Vlaanderen de jaarlijkse financiering in EnergyVille zal toekennen en wat de te behalen doelstellingen en resultaten zijn: de zogenaamde key performance indicators (kpi’s).

De Vlaamse Regering zal EnergyVille’s activiteiten evalueren aan de hand van vastgelegde strategische en operationele doelstellingen en indicatoren. Die omvatten niet alleen wetenschappelijke resultaten in de onderzoeksdomeinen, maar ook de socio-economische en maatschappelijke impact in het dagelijkse leven van burgers en de activiteiten van Vlaamse bedrijven. Zo beoogt het convenant meer samenwerking tussen EnergyVille en de industrie, bijdragen tot de digitalisering van het energiesysteem en kennisverspreiding binnen zowel de energiesector als bij het grote publiek.

Aantrekkingspool
‘We danken de Vlaamse Regering voor deze blijvende ondersteuning aan EnergyVille, en werken samen met de overheid, de industrie en de burgers verder aan deze transitie die ook rechtvaardig zal moeten zijn. Want niemand achterlaten in een wereld in beweging, dát vormt de essentie van het werk dat ons samen te doen staat’, aldus Gerrit Jan Schaeffer, general manager van EnergyVille.

EnergyVille fungeert als een aantrekkingspool voor toponderzoekers in en buiten Vlaanderen en vermijdt hierdoor ook een braindrain vanuit Vlaanderen. Momenteel werken er al zo’n 400 medewerkers bij EnergyVille en de verwachting is dat er de komende jaren een 20 à 30-tal nieuwe medewerkers bij komen, waaronder al zeker 20 extra doctoraatstudenten.

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

Maart 2023

Certificeringsregeling in de maak bij InstallQ: ‘Licence to operate voor zakelijke pv-projecten’ iMVO-convenant hernieuwbare energie klaar: ‘Zonne-energiesector mag ogen niet sluiten, niks doen geen optie’ NIYATA...
Vacatures
Solarclarity zoekt:

Accountmanager

Fulltime (40 uur) - 1382JK Weesp 145
Everday zoekt:

Ervaren accountmanager

Fulltime (40 uur) - Rosmalen, Graafsebaan 135
Meld mij aan voor de nieuwsbrief!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!