logo
wvhj2023
© Vattenfall
© Vattenfall
8 oktober 2022

Project van de week | Zonnepark met strokenteelt laat zonnepanelen de zon volgen

In de rubriek ‘Project van de week’ schenkt Solar Magazine wekelijks aandacht aan een bijzonder zonne-energieproject. Deze week de zonnepanelen van zonnepark Symbizon die de zon volgen.

Het gelijknamige innovatieproject Symbizon kreeg begin 2020 subsidie toegezegd via de Topsector Energie. Binnen het project slaan TNO, Vattenfall, het Rijksvastgoedbedrijf, ERF, Hemus en Aeres Hogeschool de handen ineen om te laten zien hoe een combinatie van zonnepanelen en agrarische strokenteelt een positieve businesscase voor boeren kan opleveren. Bij strokenteelt worden, in tegenstelling tot bij monocultuur, op een perceel meerdere gewassen in stroken naast elkaar geteeld.

Lagere dichtheid zonnepanelen
Het gecombineerde gebruik van pv en landbouw zal een lagere dichtheid aan zonnepanelen per hectare hebben en dus is een hoog kilowattuurrendement per hectare nodig. Binnen Symbizon wordt daarom onderzoek gedaan naar de combinatie van bifaciale zonnepanelen en zonvolgende pv-systemen, zogenaamde solar trackers.

Seinen op groen
Begin januari gaf energiebedrijf Vattenfall financieel groen licht voor de bouw van zonnepark Symbizon in Almere. In de zonneweide wordt de combinatie van energieopwekking met landbouw getest. Het zonnepark wordt gerealiseerd aan de Kievitsweg in Almere, gelegen in de oksel van de snelwegen A6 en A27. De ondergrond wordt door het Rijksvastgoedbedrijf voor dit doel uitgegeven voor de duur van het project.

De daadwerkelijke bouw is inmiddels in volle gang. De eerste werkzaamheden voor het park begonnen in de zomer. De afgelopen weken werd op vol tempo doorgewerkt en inmiddels staan de meeste zonnepanelen overeind en wordt hard gewerkt aan het leggen van kabels. De bouw wordt in het najaar afgerond. Daarna worden de stroken tussen de zonnepanelen bewerkt en klaargemaakt voor inzaaien en planten van diverse akkerbouw- en groentegewassen komend voorjaar.

De zonnepanelen van Zonnepark Symbizon in cijfers

Fabrikant zonnepanelen: GCL System Integration Technology

Aantal zonnepanelen: 1.320 stuks met een totaalvermogen van circa 0,7 megawattpiek

Kenmerken zonnepanelen: de zonnepanelen hebben een vermogen van 540 wattpiek per stuk en zijn ieder uitgerust met 144 gehalveerde zonnecellen. Het gaat om 4 rijen met monofaciale (enkelzijdige) zonnepanelen en 7 rijen met bifaciale (dubbelzijdige) zonnepanelen

Omvormers: 11 omvormers van Huawei van het type SUN2000-60KTL-M0

Overige systeemcomponenten: de trackers die zorgen dat de zonnepanelen de zon kunnen volgen, zijn geleverd door Schletter Solar

Installateurs: Vindo Solar

Gereflecteerd licht
Met de dubbelzijdige zonnepanelen wordt het gereflecteerde licht van de bodem, de gewassen en de naastgelegen rijen opgevangen en gebruikt voor de productie van zonne-energie. Ook gaan de zonnepanelen meedraaien met de zon om de opbrengst te maximaliseren. De stroken zijn op dit moment nog met grasklaver ingezaaid. Dit gewas zorgt voor structuurverbetering en stikstofbinding in de grond.

Zonvolg-algoritme
Tijdens het 4-jarige pilotproject ontwikkelt TNO in samenwerking met Vattenfall en Aeres Hogeschool een zonvolg-algoritme, dat verschillende factoren bijhoudt. Het gaat daarbij onder meer om de gewasopbrengst, energieopbrengst en de effecten van kruidenstroken, weersvoorspelling, energieprijs en bodemgesteldheid.

Aeres Hogeschool, ERF BV en Hemus monitoren het effect van het zonvolgsysteem op gewasopbrengst, ziekten en gebruiksgemak voor de boer.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten