logo
wvhj2023
© Rijksvastgoedbedrijf
© Rijksvastgoedbedrijf
24 mei 2022

Rijksvastgoedbedrijf wil contract sluiten met Vattenfall voor combinatie zonnepark en gewassen

Het Rijksvastgoedbedrijf wil een overeenkomst sluiten met Vattenfall voor de komst van een experimenteel zonnepark in Almere. Daarbij worden zonnepanelen gecombineerd met akkerbouw in de vorm van strokenteelt.

Het Rijksvastgoedbedrijf wil het zogenaamde recht van erfpacht gunnen aan Vattenfall dat vervolgens 1.5000 zonnepanelen zal installeren voor de duur van 15 jaar en 5 maanden.

Rondom en tussen rijen
Vattenfall gaf zelf afgelopen januari groen licht voor de bouw van zonnepark Symbizon aan de Kievitsweg in Almere. In de zonneweide zal vanaf komende zomer de combinatie van zonnepanelen en akkerbouw worden getest.

Op het perceel zal namelijk teelt van agrarische gewassen in stroken rondom en tussen de rijen met zonnepanelen door plaatsvinden, uitgevoerd door Stichting Hemus. Vattenfall is daartoe met Stichting Hemus een geliberaliseerde pachtovereenkomst aangaan onder de voorwaarden die het Rijksvastgoedbedrijf daarvoor stelt. De prestaties van de zonnepanelen en agrarische productie zullen om de 4 jaar worden gemonitord. Het in erfpacht uit te geven gedeelte is ruim 50.000 vierkante meter groot. Daarbinnen kan een zonnepark van 4.000 vierkante meter worden gerealiseerd.

Resultaten openbaar
Het zonnepark heeft een experimenteel karakter, wat inhoudt dat alle projectspecifieke resultaten openbaar zullen worden en beschikbaar worden gesteld voor derden. Deze resultaten laten zowel de opbrengst van de zonnepanelen, de verschillende algoritmen van TNO zien als de effecten van de combinatie van zonnepanelen op agrarische grond op het gebied van bodemstructuur, bodemkwaliteit, biodiversiteit en gewasopbrengst via strokenteelt.

Geen openbare inschrijvingsprocedure
Voordat de overeenkomst is aangegaan, heeft het Rijksvastgoedbedrijf met de betrokken partijen al afspraken gemaakt over de samenwerking en de voorwaarden voor het experimentele zonnepark. Deze afspraken dateren van vóór de inwerkingtreding van de Regeling beheer onroerende zaken Rijk 2017. Vattenfall heeft daarbij de benodigde ruimtelijke procedures reeds doorlopen. Verder zijn alle relevante vergunningen en de SDE+-subsidiebeschikking verleend aan Vattenfall. Tot slot zijn diverse onderzoeken uitgevoerd in opdracht en voor rekening van het energiebedrijf. Om die reden heeft het Rijksvastgoedbedrijf besloten om geen openbare inschrijvingsprocedure te organiseren en het recht van erfpacht direct te verlenen aan Vattenfall Duurzame Energie N.V.

Bezwaar
Het ‘Voornemen tot Overeenkomst’ dat het Rijksvastgoedbedrijf nu openbaar heeft gemaakt, sluit op 7 juni om 12.00 uur. Partijen die het niet eens zijn met de overeenkomst, kunnen hun bezwaar kenbaar maken en moeten aantonen dat zij het project kunnen realiseren onder dezelfde voorwaarden als de voorwaarden die zijn gesteld aan Vattenfall.

Bovendien moeten zij voldoen aan enkele ‘knock-out’-criteria. Als een partij niet aan de eisen voldoet, zal haar ‘bieding’ niet worden beoordeeld.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten