Solar Magazine - Groen licht Vattenfall voor bouw Symbizon: zonnepanelen gecombineerd met strokenteelt
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Groen licht Vattenfall voor bouw Symbizon: zonnepanelen gecombineerd met strokenteelt

Groen licht Vattenfall voor bouw Symbizon: zonnepanelen gecombineerd met strokenteelt

Vattenfall heeft groen licht gegeven voor de bouw van zonnepark Symbizon in Almere. In de zonneweide zal vanaf komende zomer de combinatie van zonnepanelen en strokenteelt worden getest.

Doel van het zogeheten Symbizon-project waarvan de bouw in mei start, is om te laten zien dat akkerbouw en zonnepanelen goed kunnen samengaan.

In oksel snelwegen
Door de combinatie van zonnepanelen en strokenteelt wordt het land in stand gehouden voor voedselproductie, de ecologische eigenschappen verbeteren en tegelijkertijd wordt een positieve businesscase voor Vattenfall en de agrariër gecreëerd.

Het zonnepark komt aan de Kievitsweg in Almere, gelegen in de oksel van de snelwegen A6 en A27. De ondergrond wordt door het Rijksvastgoedbedrijf voor dit doel uitgegeven voor de duur van het project. De bouw van de zonneweide zal naar verwachting in de zomer worden afgerond.

Biologische landbouw
In het zonnepark worden rijen met zonnepanelen afgewisseld met stroken waar diverse gewassen worden geteeld voor de biologische landbouw. Daardoor worden per hectare veel minder zonnepanelen aangelegd dan gebruikelijk is.

Om te zorgen voor voldoende energieopbrengst wordt gebruikgemaakt van dubbelzijdige zonnepanelen. Daarmee wordt het gereflecteerde licht van de bodem, de gewassen en de naastgelegen rijen opgevangen en gebruikt voor de productie van zonne-energie. Ook gaan de zonnepanelen meedraaien met de zon om de opbrengst te maximaliseren. De zonneweide krijgt een vermogen van 0,7 megawattpiek.

Zonvolg-algoritme
Vanuit het Nationaal Consortium Zon in Landschap slaan TNO, Vattenfall, Rijksvastgoedbedrijf (RVB), ERF, Hemus en Aeres Hogeschool binnen Symbizon de handen ineen. Tijdens het 4-jarige pilotproject ontwikkelt TNO in samenwerking met Vattenfall en Aeres Hogeschool een zonvolg-algoritme dat verschillende factoren bijhoudt, zoals de gewasopbrengst, de energieopbrengst en de effecten van kruidenstroken, weersvoorspellingen, energieprijzen en de bodemgesteldheid.

Aeres Hogeschool, ERF BV en Hemus monitoren het effect van het zonvolgsysteem op de gewasopbrengst, de ziekten en het gebruiksgemak voor de boer. Deze partijen hebben al ruime ervaring opgedaan in strokenteeltlandbouw.

Deel dit bericht

Producten uit de Solar Magazine Productzoeker

Nu in Solar Magazine

September 2022

Verzekeraars massaal gestopt met vergoeden onzichtbare schade aan zonnepanelen Belangenorganisaties verdeeld over afbouw salderingsregeling zonnepanelen HERO: van toxisch pv-glas naar circulaire glas-polymeerfrontsheet voor zonnepanelen...
Vacatures
IZEN zoekt:

Projectleider EPC

Fulltime (40 uur) - Lille, België
Zonnepanelen op het Dak BV zoekt:

PV Designer / Werkvoorbereider

Fulltime (40 uur) - Barneveld
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!