Solar Magazine - Geld voor hoge energierekening mkb: via Tegemoetkoming Energiekosten-regeling
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Geld voor hoge energierekening mkb: via Tegemoetkoming Energiekosten-regeling

Geld voor hoge energierekening mkb: via Tegemoetkoming Energiekosten-regeling

Energie-intensieve midden- en kleinbedrijven kunnen binnenkort aanspraak maken op een tegemoetkoming in hun hoge energiekosten. De Nederlandse regering werkt hiervoor een speciale regeling uit.

Het kabinet heeft de inventarisatie afgerond naar opties voor gerichte steun aan mkb-ondernemingen die niet ontkomen aan een hoog verbruik, zoals bakkers en productiebedrijven.

Voor deze zogenoemde energie-intensieve mkb’ers roept het ministerie van Economische Zaken en Klimaat de Tegemoetkoming Energiekosten-regeling (TEK) in het leven.

Gebaseerd op energieverbruik
De TEK is gebaseerd op het energieverbruik en de omzet van de bedrijven. De compensatie bestaat uit een deel van de kostenstijging dit jaar en in 2023. Het energie-intensief mkb ontvangt steun ter grootte van een te bepalen percentage van de stijging van de energieprijs – gas en stroom – en hun energieverbruik tot een vast te stellen maximum per onderneming; het subsidieplafond.

Kleinere kantoren en zzp’ers kunnen net als huishoudens gebruikmaken van het tijdelijke prijsplafond, de zogenoemde kleinverbruikersregeling. Het tijdelijke prijsplafond dat het kabinet heeft ontwikkeld voor de huishoudens, staat ook ter beschikking van een grote groep bedrijven. Naar verwachting zal voor minimaal 100.000 bedrijven een prijsplafond voor een deel van hun gasverbruik gelden en voor minimaal 250.000 bedrijven in geval van het prijsplafond voor elektriciteit. Het tijdelijke prijsplafond zal ook voor hen de energiekosten verlagen.

Afzet behouden
Minister Micky Adriaansens: ‘Ondernemers zijn vaak net als consumenten bereid om stappen te zetten met besparen en verduurzamen, maar ontkomen vanwege de aard van hun productieproces of type dienstverlening soms simpelweg niet aan een hoog, oftewel intensief, energieverbruik terwijl ze in de kern een gezonde bedrijfsvoering hebben. Bovendien is het niet voor iedere mkb’er meer mogelijk om zijn prijzen genoeg te verhogen om de extra energiekosten te dekken én voldoende afzet te behouden. Daarom komt het kabinet nu met extra ondersteuning via de TEK.’

Duidelijkheid op korte termijn duidelijk
Het kabinet verwacht de voorwaarden van de TEK qua doelgroep, het totale budget, de percentages en de maximale steun per onderneming op korte termijn bekend te kunnen maken. Een dergelijke regeling moet voldoen aan Europese staatssteunregels en goedgekeurd worden door de Europese Commissie.

Daardoor kan daadwerkelijke openstelling via de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) duren tot het begin van 2023 en mogelijk zelfs het tweede kwartaal van 2023. Dat volstaat niet voor energie-intensieve mkb’ers die nu al in acute problemen zitten en nog de winter te gaan hebben. Daarom is de inzet om vanaf november al andere maatregelen gereed te hebben om voor ondernemers (tijdelijk) de bedrijfslasten te kunnen verlagen en voor duidelijkheid te zorgen. Het kabinet werkt de opties hiervoor zo snel als mogelijk uit.

Verduurzaming
Voor het mkb introduceert het kabinet binnen 2 weken de Borgstelling MKB-kredieten Groen (BMKB-Groen). Met een BMKB-Groen worden financiers geholpen financiering te verstrekken aan bedrijven die willen verduurzamen.

Minister Adriaansens hierover: ‘Voor dit groene luik wordt onder andere het garantiepercentage verhoogd tot effectief 67,5 procent. Daardoor kan het mkb gemakkelijker krediet aantrekken voor verduurzamingsinvesteringen in bedrijfspanden en bedrijfsmiddelen. Dat helpt bij het besparen van energiekosten en maakt bedrijven meer toekomstbestendig.’

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

September 2022

Verzekeraars massaal gestopt met vergoeden onzichtbare schade aan zonnepanelen Belangenorganisaties verdeeld over afbouw salderingsregeling zonnepanelen HERO: van toxisch pv-glas naar circulaire glas-polymeerfrontsheet voor zonnepanelen...
Vacatures
Duramotion zoekt:

Telefonist(e) / receptionist(e)

Fulltime (40 uur) - Hoensbroek, 6433KG 37
kWh People zoekt:

Software Product Owner Solar

Fulltime (40 uur) - Nederland
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!