Solar Magazine - 4 Vlaamse burgercoöperaties en Eneco gaan samenwerken voor energietransitie
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
4 Vlaamse burgercoöperaties en Eneco gaan samenwerken voor energietransitie
© EnDev-R

4 Vlaamse burgercoöperaties en Eneco gaan samenwerken voor energietransitie

Energieleverancier Eneco slaat de handen ineen met de 4 Vlaamse energie burgercoöperaties – Campina Energie, Denderstroom, Stroomvloed en Vlaskracht – en richten samen de vennootschap EnDev-R op.

EnDev-R, uitgesproken als Endeavour, stelt zich als doel duurzame energie te produceren waarvan de opbrengsten gedeeld worden met lokale burgers. Hiermee wil de nieuwe vennootschap de energietransitie in Vlaanderen een stevige duw in de rug geven.

Ontwikkelingsproces
EnDev-R – dat staat voor Energy Development and Realisation – moet de slagkracht van de verschillende partijen vergroten en de energietransitie versnellen doordat 5 partijen hun ervaring, kennis en netwerk in het ontwikkelingsproces samenbrengen.

‘Door deze samenwerking zullen nog meer burgers kunnen investeren in lokale hernieuwbare-energie-installaties waarmee we sneller de transitie van fossiele naar hernieuwbare energie kunnen realiseren’, stelt Miguel de Schaetzen van Eneco. ‘Duurzame energie die ons niet langer afhankelijk maakt van energiebronnen uit het buitenland, die klimaatneutraal is en daarbovenop ook nog eens goed is voor de portemonnee van de burgers die hierin meestappen.’

Evenredige verdeling
EnDev-R heeft reeds een operationele windturbine in het windpark in Zelzate in haar portfolio. Intussen worden verschillende andere pistes en projecten concreet bestudeerd. De nieuwe vennootschap heeft de ambitie om in de toekomst naast windturbineprojecten ook andere hernieuwbare-energieprojecten in België te realiseren.

Binnen de structuur van EnDev-R zijn alle partijen gelijkwaardig. Dit uit zich in de evenredige verdeling van aandelen tussen Eneco en de verschillende burgercoöperaties die op die manier trouw blijven aan een belangrijke basiswaarde van een burgercoöperatie.

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

Mei 2023

Werkgroep NEN legt laatste hand aan nieuwe beoordelingsmethode brandveiligheid zonnepanelen: ‘EU moet zonnepanelen status van bouwproduct geven’ Holland Solar: ‘Geen enkel zonnepaneel is het waard om voor te sterven’...
Vacatures
Lens zoekt:

Key Accountmanager

Fulltime (40 uur) - Amsterdam, 1094BB, 75E
Fronius zoekt:

Technical Sales Advisor

Fulltime (40 uur) - België
Meld mij aan voor de nieuwsbrief!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!