Minister Jetten voor Klimaat en Energie heeft de Tweede Kamer geïnformeerd over die extra netcapaciteit. Dit naar aanleiding van Kamervragen van Silvio Erkens (VVD) en van Joris Thijssen (PvdA).
Flexibel vermogen
‘Op basis van de nieuwe code congestiemanagement heeft TenneT aanvullende ruimte op het stroomnet gevonden’, duidt Jetten. ‘Er komt circa 1.700 megawatt aan extra ruimte beschikbaar; circa 10 keer de stad Maastricht. Die ruimte kan gecreëerd worden omdat er gebruik wordt gemaakt van flexibel vermogen van marktpartijen die tegen vergoeding het elektriciteitsnet ontlasten tijdens verwachte piekmomenten.’
TenneT heeft volgens de minister nu in totaal 1.800 megawatt in de wachtrij staan aan zowel afname als invoeding. ‘Als het gaat om afname van elektriciteit komt er voldoende ruimte vrij om alle grootverbruikers in de wachtrij aan te sluiten. Voor invoeding van elektriciteit komt er ook extra ruimte vrij, maar helaas niet voldoende om álle partijen in de wachtrij aan te sluiten. Enexis analyseert wat de extra ruimte op het hoogspanningsnet betekent voor zijn distributienet en verwacht dit ook in het najaar af te ronden, waarna Enexis (bijna) alle partijen in de wachtrij weer kan aansluiten.’
960 megawatt voor opwek
Voor bedrijven die een aansluiting willen of hun aansluiting willen verzwaren, komt er volgens TenneT in totaal 722 megawatt beschikbaar. Hiermee kunnen TenneT en Enexis in principe alle grootverbruikers aansluiten, die op een wacht- of interesselijst staan. Wel is dit afhankelijk van de locatie waar de capaciteit vrijkomt en of dit aansluit bij de klantaanvragen. Voor de aanvragers van zonneparken en windmolens komt er 960 megawatt aan extra capaciteit bij. Alhoewel ook dit veel extra ruimte biedt aan duurzame initiatieven, is het niet voldoende om álle partijen aan te sluiten die op dit moment op de wacht- of interesselijst staan.
De netbeheerders gaan komende periode afspraken maken met de klanten om deze vrijgekomen capaciteit in te zetten. TenneT gaat parallel contracten sluiten met de partijen die hebben aangegeven hebben te willen bijdragen aan ‘spitsmijden’ en het nieuwe systeem implementeren. Naar verwachting is dit nieuwe systeem in december operationeel.
Niet structureel weggenomen
Jetten meldt verder dat in de taskforce – geleid door speciaal coördinator en oud-topman van TenneT Ben Voorhorst – is afgesproken dat medeoverheden waar mogelijk de inpassing van nieuwe of uitbreiding van bestaande infrastructuur versnellen.
‘Zo hebben de medeoverheden in Limburg en Noord-Brabant toegezegd dat ze maximaal mee zullen werken aan het plaatsen van koppeltransformatoren, waardoor TenneT zo snel mogelijk extra transportcapaciteit beschikbaar kan stellen’, aldus Jetten. ‘Helaas verwacht ik dat ondanks deze acties de situatie van transportschaarste niet structureel weggenomen kan worden, waardoor bedrijven en instellingen in sommige gevallen moeten wachten op een aansluiting en transportcapaciteit. TenneT verwacht de komende jaren verschillende investeringen operationeel te hebben, waardoor stapsgewijs extra ruimte ontstaat en partijen van transportcapaciteit kunnen worden voorzien.’
Wachten op Energiewet
Volgens de minister is het vooral ook wachten op de Energiewet, die volgens hem extra mogelijkheden biedt om transportschaarste te verlichten. ‘Ook de aanpassing van Netcodes door toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) biedt concrete handvatten. Ik zet erop in om de Energiewet als geheel met spoed bij de Tweede Kamer aan te bieden.’
De Energiewet ligt inmiddels bij de Raad van State en Jetten verwacht deze aan het einde van dit jaar aan de Tweede Kamer te kunnen bieden. ‘Ik wil dan ook een beroep doen op de Kamer voor een snelle behandeling.’
Batterijen
Jetten meldt tot slot dat speciaal coördinator Voorhorst samen met netbeheerders specifiek in Limburg en Noord-Brabant onderzoekt of batterijen die in de ‘wachtrij’ staan met een flexibel contract alvast aangesloten zouden kunnen worden.
‘De netbeheerders werken aan een codewijzigingsvoorstel om partijen die hun vermogen (verbruik en/of invoeding) flexibel aanbieden met een flexibel contract aan te sluiten’, aldus de minister.
Noot: Consumenten en kleine zakelijke gebruikers met een kleinverbruikersaansluiting kunnen nog wel van transportcapaciteit worden voorzien, voor hen heeft de transportschaarste geen consequenties.
De juni 2024-editie van Solar Magazine is verschenen. Het tijdschrift bevat artikelen over de toekomst van de Nederlandse pv-markt, het potentieel van de directe lijn, balkonzonnepanelen en het verhogen van het zelfverbruik.