Solar Magazine - Minister Jetten benoemt speciaal coördinator voor aanpak vol stroomnet Brabant en Limburg
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Minister Jetten benoemt speciaal coördinator voor aanpak vol stroomnet Brabant en Limburg
© Ruud Morijn | Dreamstime.com

Minister Jetten benoemt speciaal coördinator voor aanpak vol stroomnet Brabant en Limburg

Oud-topman van TenneT Ben Voorhorst is door minister Jetten voor Klimaat en Energie en de provincies Noord-Brabant en Limburg per direct aangesteld als speciaal coördinator voor de aanpak van het volle stroomnet.

Voorhorst zal zich als coördinator gezamenlijk met netbeheerders TenneT en Enexis, de provincies, gemeenten, bedrijfsleven en de rijksoverheid inzetten om zo snel mogelijk meer ruimte op het elektriciteitsnet te creëren.

Onderzoek maatregelen
De coördinator gaat onder meer onderzoeken welke maatregelen versneld of vervroegd kunnen worden en hoe slimmer gebruikgemaakt kan worden van het elektriciteitsnet om meer netcapaciteit te creëren.

Daarnaast gaan partijen aan de slag met het sneller uitbreiden van het elektriciteitsnet en de aanpassing van regelgeving.

Vergunningsprocedures versnellen
De betrokken partijen gaan onder begeleiding van Voorhorst direct met verschillende maatregelen aan de slag. Op de korte termijn kan het slimmer gebruiken van de bestaande netcapaciteit volgens de betrokkenen ruimte bieden voor nieuwe aansluitingen. Daarbij denkt men onder meer aan congestiemanagement, waarbij met bedrijven afspraken worden gemaakt om tegen een vergoeding op drukke momenten minder elektriciteit te gebruiken.

TenneT is hiertoe al een traject gestart om gereserveerde, ongebruikte capaciteit zoveel mogelijk opnieuw beschikbaar te stellen. Daarnaast gaan de betrokken partijen gezamenlijk ruimtelijke en vergunningsprocedures versnellen, zodat de benodigde infrastructuur sneller gebouwd kan worden.

Grote gevolgen
‘De voorlopige stop op zware elektriciteitsaansluitingen voor bedrijven heeft grote gevolgen’, stelt minister Jetten voor Klimaat en Energie. ‘We moeten daarom met alle betrokken partijen alles op alles zetten om de problemen zo snel mogelijk, zoveel mogelijk te beperken. TenneT investeert de komende 10 jaar minimaal 2 miljard euro in beide provincies. Daarnaast moeten we vol inzetten op kortetermijnoplossingen. Daar hebben we nu heldere afspraken over gemaakt. We gaan met snelle oplossingen aan de slag om met de bestaande capaciteit op het elektriciteitsnet meer ruimte te bieden. Ik wil daarbij vooruitlopend op de nieuwe Energiewet zoveel mogelijk flexibiliteit in wet- en regelgeving bieden. Ook werken we aan het versnellen van de structurele uitbreiding van het net. Ik ben blij dat Ben Voorhorst de komende tijd beschikbaar is om ons hierbij te helpen.’

In gesprek met de redactie van Solar Magazine stelde Voorhorst eind 2020 nog dat ‘er is sprake is van een puzzel die niet een-twee-drie is opgelost’.

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

September 2023

De september 2023-editie van Solar Magazine besteedt onder meer aandacht aan teruglopende verkopen van zonnepaneelinstallateurs, de Tweede Kamerverkiezingen, recycling van zonnepanelen en het op stoom komen van de uitrol van de realtime...
Vacatures
Eigenenergie.net zoekt:

Projectleider

Fulltime (40 uur) - Geldrop
Zoncorporatie zoekt:

Assistent Projectleider (Gestapelde Bouw)

Fulltime (40 uur) - Amsterdam, 1033 MS
Meld mij aan voor de nieuwsbrief!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!