logo
wvhj2023
© TenneT
© TenneT
9 juni 2022

Stroomnet Limburg en Brabant vol: TenneT stopt met aansluiten nieuwe klanten

Het hoogspanningsnet in Limburg en Noord-Brabant zit nagenoeg aan de maximale capaciteit zit. Netbeheerder TenneT stopt daarom met het aansluiten van nieuwe klanten voor het afnemen en terugleveren van stroom.

Ook kunnen bestaande klanten hun netaansluiting niet vergroten. De tijdelijke stop geldt enkel voor klanten met een grootverbruikersaansluiting. TenneT heeft een formele melding van de congestie voor afname gedaan bij de Autoriteit Consument & Markt (ACM), waar dat vorig jaar al gebeurde voor teruglevering. TenneT herbevestigt dat er nog steeds sprake is van verwachte structurele congestie voor productie van elektriciteit in Brabant en Limburg. Sinds de oorspronkelijke aankondiging hiervan, hebben zich nog enkele grote partijen gemeld bij TenneT, waardoor het tot publicatie van de uitkomsten van het congestieonderzoek voor teruglevering niet mogelijk is een aanvraag voor transportcapaciteit voor teruglevering in te willigen. De verwachte congestie duurt minimaal tot 2025 in Brabant en tot 2027 in Limburg, maar mogelijk langer tot aan uiterlijk 2032.

800 megawatt
De laatste maanden is er in Noord-Brabant en Limburg voor ruim 800 megawatt aan nieuwe verzoeken bijgekomen voor transportcapaciteit. Het gaat om 340 megawatt in Brabant en 480 megawatt in Limburg. TenneT meldt dat dit volume vergelijkbaar is met 4 keer het vermogen van de stad ’s-Hertogenbosch en is 20 procent van het totale vermogen in beide provincies.

Hierdoor begint het hoogspanningsnet op een aantal plekken – de koppeltransformatoren tussen het hoogspanningsnet en de middenspanningsnetten – te knellen en wordt de maximale capaciteit van het stroomnet bereikt. Aanvragen van grootzakelijke klanten voor een nieuwe of zwaardere aansluiting op het elektriciteitsnet komen vanaf nu op een wachtlijst. TenneT zal, in afstemming en met Enexis en conform de nieuw vastgestelde Netcode elektriciteit, onderzoek doen naar de mogelijkheden voor toepassing van congestiemanagement. In de tussentijd zal Enexis of TenneT een grootzakelijke aanvraag voor transportcapaciteit niet kunnen inwilligen. Bedrijven worden opgeroepen zich te blijven melden bij hun netbeheerder, want mocht er met congestiemanagement additionele transportcapaciteit beschikbaar gesteld kunnen worden, zullen partijen op volgorde van aanvraag behandeld worden.

Op zijn vroegst in september
TenneT startte half april als onderdeel van het congestieonderzoek voor teruglevering in de provincies Noord-Brabant en Limburg een marktconsultatie waarbij partijen die flexibel met hun vraag en aanbod van elektriciteit om kunnen gaan, gevraagd wordt om flexibel vermogen beschikbaar te stellen.

De hoogspanningsnetbeheerder meldde eerder deze week dat de lopende onderzoeken naar congestiemanagement voor teruglevering op zijn vroegst in september worden afgerond. Het congestieonderzoek naar afname wordt pas aan het eind van dit jaar afgerond.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten