Solar Magazine - ODE / PV-Vlaanderen over uitrol zonnepanelen: ‘Vlaamse doelstelling in Zonneplan kan en moet omhoog’
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Banken presenteren nieuwe standaardakte voor financiering zonneparken
© KiesZon

Banken presenteren nieuwe standaardakte voor financiering zonneparken

De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) heeft een modelakte voor het recht van opstal bij grondgebonden zonneweides gepresenteerd die goedgekeurd is door de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB).

Net als bij zonnepanelen op andermans dak, moet bij een veldopstelling voor zonnepanelen een recht van opstal gevestigd worden als de grond niet in eigen bezit is. De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) introduceerde eerder al een standaardakte die de financierbaarheid van zonnepanelen op daken van bedrijven verbetert, en een modelakte voor erfpacht en leaseconstructies.

Lokale energiecoöperaties
Jean-Pierre van Lin, van het Realisatiefonds, over het belang van de nieuwste akte: ‘Een standaard zoals aangeleverd door de NVB werkt goed op meerdere fronten: het bespaart tijd en geld bij lokale energiecoöperaties die een overeenkomst willen vastleggen met de eigenaar van het land. Het helpt dezelfde coöperatie ook om zakelijke financiering af te sluiten bij bijvoorbeeld het Realisatiefonds, want een NVB-standaard is daar een vereiste. Als laatste bespaart het tijd in de beoordeling door kredietbeoordelaars in het doorploegen van juridische documentatie.’

Het model is bruikbaar als het veldproject wordt gerealiseerd door een exploitant die het eigendom van het zonnestroomsysteem wenst te behouden en het zonnestroomsysteem voor eigen rekening en risico gaat exploiteren. De akte is ook toepasbaar als de grond reeds is (voor)belast met een hypotheek van de grondeigenaar; het model gaat ervan uit dat het opstalrecht rang neemt voor de reeds ingeschreven hypotheek van de grondeigenaar door gebruik te maken van ‘rangwisseling’.

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

Maart 2023

Certificeringsregeling in de maak bij InstallQ: ‘Licence to operate voor zakelijke pv-projecten’ iMVO-convenant hernieuwbare energie klaar: ‘Zonne-energiesector mag ogen niet sluiten, niks doen geen optie’ NIYATA...
Vacatures
Triple Solar zoekt:

Service Monteur

Fulltime (40 uur) - Amsterdam, 1033 MT, Programmeurstraat 6-B
Kremer Techniek zoekt:

PV Monteur

Fulltime (40 uur) - 's-Heerenberg
Meld mij aan voor de nieuwsbrief!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!