logo
wvhj2023
© Ssirozy | Dreamstime.com
© Ssirozy | Dreamstime.com
19 juli 2022

Tweede Kamer vraagt minister alternatief voorstel afbouw salderingsregeling zonnepanelen te bestuderen

De vaste commissie voor Economische Zaken en Klimaat heeft minister Jetten voor Klimaat en Energie gevraagd een reactie te geven op het alternatieve voorstel van Holland Solar voor afbouw van de salderingsregeling.

Minister Jetten maakte half mei bekend dat de afbouw van de salderingsregeling nog een jaar uitgesteld wordt, te weten tot 1 januari 2025. Vanaf dat kalenderjaar krijgen de eigenaren van zonnepanelen versneld minder voordeel.

Minimumvergoeding
Daarbij wil de minister in de wet een absoluut maximum vastleggen voor de redelijke vergoeding die energiebedrijven moeten betalen aan zonnepaneeleigenaren voor het deel van opgewekte stroom dat ze niet mogen salderen. Hij is voornemens de minimumvergoeding geleidelijk te verlagen om marktwerking te bevorderen.

Diverse fracties in de Tweede Kamer stelden de minister vorige maand al kritische vragen over zijn nieuwe voorstel voor de afbouw van het salderen.

2031
Holland Solar presenteerde op haar beurt een alternatief voorstel voor de afbouw van de salderingsregeling voor zonnepanelen. Het voorstel borgt volgens de brancheorganisatie een goede terugverdientijd voor consumenten.

In het nieuwe voorstel pleit de organisatie ervoor om het fiscale deel van de salderingsregeling tussen 2025 en 2031 te behouden en de salderingsregeling in 2031 in haar geheel af te schaffen. De brancheorganisatie wil dat vanaf 2025 het leveringsdeel in zijn geheel vrijgegeven wordt, waarbij de energieleverancier de tarieven voor levering en teruglevering zelf mag bepalen.

De Tweede Kamer heeft minister Jetten nu gevraagd een inhoudelijke reactie te geven op dit alternatieve voorstel.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten