logo
wvhj2023
© Björn Wylezich | Dreamstime.com
© Björn Wylezich | Dreamstime.com
9 juli 2022

Analyse SDE++ 2021 | Zonnepanelen voor NOS, Philips, Hornbach, ProRail, Marina Stavoren en vliegveld Maastricht

De NOS, Philips, Hornbach, ProRail, Maastricht Aachen Airport, het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis en Vakantiepark Hellendoorn. Het zijn enkele opvallende namen die subsidie toegekend krijgen via de SDE++ 2021.

Stuk voor stuk nemen deze bedrijven – als de SDE++-beschikkingen uit de ronde van 2021 verzilverd worden – de komende periode zonnepanelen in gebruik. De redactie van Solar Magazine heeft een uitgebreide analyse gemaakt van buiten de zonne-energiesector afkomstige bedrijven die deze subsidieronde hoge ogen hebben gegooid.

Supermarkten
De in Nederland actieve supermarkten hebben ook weer volop de weg weten te vinden naar de subsidieregeling. Zo heeft Aldi 8 beschikkingen voor 7,0 megawattpiek weten te bemachtigen. Het bedrijf gaat onder meer 5,84 megawattpiek aan zonnepanelen op het distributiecentrum in Drachten plaatsen, dat eerder deze week nog werd geblokkeerd door demonstrerende boeren. Dat lot trof ook Lidl bij zijn distributiecentrum in Almere, dat van 1,2 megawattpiek aan zonnepanelen zal worden voorzien.

Poiesz Supermarkten dat zo’n 70 vestigingen kent, gaat 3 van zijn supermarkten van 0,7 megawattpiek aan zonnepanelen voorzien. Horecagroothandel Sligro gaat op zijn distributiecentrum aan de Doornhoek in Veghel 2,8 megawattpiek aan zonnepanelen monteren.

Een ander bedrijf uit de voedingsindustrie is familiebedrijf Bravilor Bonamat – een fabrikant van koffiemachines die in meer dan 100 landen actief is – dat 9 beschikkingen heeft weten te bemachtigen voor 2,7 megawattpiek aan zonnepanelen.

Overheden
Ook de Nederlandse overheden fluiten weer een aardig deuntje mee. De verschillende Nederlandse gemeenten hebben 59 beschikkingen toegekend gekregen die gezamenlijk goed zijn voor 20 megawattpiek aan zonnepanelen.

De waterschappen en hoogheemraadschappen haalden 18 beschikkingen – goed voor 16,4 megawattpiek – binnen. Waterbedrijf Vitens gaat op 5 locaties 1,7 megawattpiek aan pv-installaties realiseren. Tot slot wist de provincie Friesland subsidie te krijgen voor 2 projecten met in totaal een vermogen van 0,8 megawattpiek.

DHL, IKEA en Hornbach
2 andere vaste klanten van de SDE++, woonwarenhuis IKEA en bouwmarkt Hornbach, hebben voor respectievelijk 3,7 en 2 megawattpiek subsidie toegekend gekregen.

Ook DHL wist vorig jaar weer de weg naar de SDE++ te vinden. Het koeriersbedrijf heeft 10 beschikkingen ontvangen die samen goed zijn voor 10,6 megawattpiek aan zonnepanelen. De grootste beschikking is voor de uitbreiding van het distributiecentrum van het bedrijf in Weert. Het dak van dat gebouw, dat in 2023 in gebruik moet worden genomen, krijg 6,5 megawattpiek aan zonnepanelen.

Boeren
Vele honderden agrariërs hebben eveneens subsidie weten te verkrijgen. Onder hen is ook een flink aantal boeren die een zonnedak of -park wil realiseren. Een opvallende naam is de Smits Groep – onder meer eigenaar van Landgoed Princepeel bij Mill en Wilbertoord – dat 7 beschikkingen heeft verkregen voor de installatie van 7,7 megawattpiek aan zonnepanelen op zijn locaties in Landhorst, Wanroij en Wilbertoord.

Vliegveld en vakantieparken
Ook een groot aantal bedrijven uit de recreatiesector heeft subsidie weten te verkrijgen. Zo gaat Maastricht Aachen Airport met 4 beschikkingen 6,6 megawattpiek aan zonnepanelen installeren. De zonnepanelen worden verspreid over 4 locaties op het luchthaventerrein: tussen de randweg Noord en de Europalaan, op een aan te leggen overkapping op P1 en op 2 locaties ten zuiden van de passagiersterminal aan de rand van de Vliegveldweg. De opgewekte energie zal op de luchthaven worden gebruikt voor het eigen energieverbruik van onder andere de gebouwen en het grondmaterieel, en later voor het opladen van elektrische vliegtuigen.

Recreatiepark Marina Stavoren aan het IJsselmeer heeft 2 beschikkingen met in totaal een vermogen van 1,3 megawattpiek verkregen. Vakantiepark Hellendoorn – gelegen in Overijssel op de grens van Twente en Salland aan de rand van het Nationaal Park Sallandse Heuvelrug – gaat op zijn beurt 0,2 megawattpiek aan zonnepanelen installeren.

Opvallende namen
Andere bedrijven die opvallen zijn Koopman, Wienerberger en Philips Medical Systems. Koopman, importeur van meer dan 30.000 non-foodproducten, gaat op 5 panden 5,4 megawattpiek aan zonnepanelen installeren. Dakpan- en baksteenfabrikant Wienerberg heeft 4 beschikkingen – goed voor 7,1 megawattpiek – om een pv-installatie te plaatsen in Brunssum, Erlecom, Heteren en Panningen.

Omroep NOS heeft een beschikking gekregen om een verzamelgebouw aan de Mart Smeetslaan op het Mediapark van zonnepanelen te voorzien. Philips Medical Systems gaat in Best 1,35 megawattpiek zonnepanelen plaatsen.

Zorg en onderwijs
Net als andere jaren ontbreken ook de zorg- en onderwijsinstellingen niet in de lijst met organisaties die subsidie ontvangen.

Het Elisabeth-Tweesteden Ziekenhuis gaat op 2 locaties in Tilburg in totaal 4,6 megawattpiek zonnepanelen plaatsen en ziekenhuis Nij Smellinghe gaat nog eens 1 megawattpiek zonnepanelen op zijn daken installeren. Het ziekenhuis telde al 9.000 zonnepanelen via een dakgebonden pv-systeem en een zonnecarport.

Vanuit de onderwijswereld heeft ROC Midden Nederland goede zaken gedaan met 5 beschikkingen voor in totaal 2,1 megawattpiek zonnepanelen. Kennisinstelling TNO gaat de vestigingen in Delft, Den Haag, Petten en Soesterberg van 1,3 megawattpiek pv voorzien.

Logistiek
De niet uit de zonne-energiesector afkomstige bedrijven die de hoogste ogen gegooid hebben, zijn overduidelijk de vastgoedbeheerders. Onderstaande tabel bevat een selectie van vastgoedbedrijven – veelal actief in de logistiek – die subsidie hebben weten te verkrijgen.

Logistics Capital Partners tekent via zijn bv Ca58 Duurzame Energie daarbij voor het grootste dakgebonden pv-systeem dat via de SDE++ 2021 een beschikking heeft ontvangen. Het project voorziet in 20 megawattpiek zonnepanelen voor het distributiecomplex Campus A58 bij Roosendaal.

Bedrijf

Aantal beschikkingen

Vermogen (megawattpiek)

Ca58 Duurzame Energie

1

20,0

Warehouses De Pauw (WDP)

14

16,8

Eurofrigo

5

13,4

Noordland Vastgoed

3

13,0

Goodman Logistics

2

12,8

Next Level

3

12,6

Intospace (Somerset Capital Partners)

4

11,5

Second Euro Real Estate

3

9,3

V8 Vastgoed

1

9,1

C. Steinweg Group

2

8,3

C€LOGIX

2

8,0

Tot slot vergaarde ProRail de afgelopen jaren al meermaals subsidie en heeft nu positieve beschikkingen ontvangen voor de treinstations in Barendrecht, Voorburg, Enschede, Almere, Den Helder, Tilburg Reeshof en Delft Campus. Het gaat om 7 projecten, goed voor een vermogen van 3,2 megawattpiek.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten