Project van de week | Drijvend zonnepark bij Amercentrale opgeleverd
In de rubriek ‘Project van de week’ schenkt Solar Magazine wekelijks aandacht aan een bijzonder zonne-energieproject. Deze week het drijvende zonnepark bij de Amercentrale in Geertruidenberg.
De steenkool- en biomassagestookte elektriciteitscentrale in Geertruidenberg is een van de grotere Nederlandse productielocaties van energiebedrijf RWE. De centrale, die voor 80 procent door biomassa en 20 procent door steenkool gevoed wordt, is de voorbije jaren ook ingezet voor het opwekken van zonne-energie.
Dak, grond en water
Zo werd het dak van de Amercentrale enkele jaren geleden van ruim 2.000 zonnepanelen voorzien; goed voor een vermogen van 0,55 megawattpiek. Afgelopen kalenderjaar werd bovendien een grondgebonden zonnepark gebouwd met 5.760 zonnepanelen; goed voor een vermogen van 2,36 megawattpiek. Tezamen met het nu opgeleverde drijvende zonnepark bedraagt het vermogen van alle zonnepanelen bij de Amercentrale 9,05 megawattpiek.
De circa 13.400 zonnepanelen die RWE deze week in gebruik heeft genomen, drijven op een meer naast de Amercentrale. Het water van het meer werd vroeger als koelwater gebruikt, maar is voor dat doel al vele decennia buiten gebruik. Omdat het meer niet in directe verbinding staat met de nabijgelegen rivier de Amer is het bij uitstek geschikt voor drijvende zonnepanelen.
De drijvende zonnepanelen van de Amercentrale in cijfers Aantal zonnepanelen: 13.400 stuks. Fabrikant zonnepanelen: JA Solar Kenmerken zonnepanelen: de zonnepanelen zijn uitgerust met 144 gehalveerde kristallijn siliciumzonnecellen, hebben een efficiëntie van 20,9 procent en een vermogen van 450 wattpiek per stuk. Het totale vermogen van de zonnepanelen bedraagt 6,14 megawattpiek. Omvormers: de zonnepanelen zijn aangesloten op de Sunny Central 4200 UP van SMA. Montagesysteem: Profloating Bijzonderheden: om te voorkomen dat de zonnepanelen bij harde wind wegdrijven en tegen de omringende dijk botsen, zijn ze op 104 punten verankerd aan 52 betonblokken die op de bodem van het meer zijn afgezonken. Deze blokken wegen elk 4,6 ton. Installateur: Volta Solar |
25 kilometer
In totaal is 25 kilometer kabel gebruikt om de zonnepanelen elektrisch met de oever te verbinden. De geproduceerde elektriciteit wordt aan het elektriciteitsnet van de centrale toegevoegd. ‘Met dit zonnepark laten we zien hoe conventionele energiecentrales ingezet kunnen worden voor de opwek van hernieuwbare energie’, stelt Roger Miesen, chief executive officer van RWE Generation en Country Chair Nederland. ‘ Nederland is voor ons een belangrijke markt en wij blijven dan ook actief bijdragen aan de verdere uitbreiding van een duurzaam elektriciteitsnetwerk.’
Deel dit bericht