Solar Magazine - Project van de week | Drijvend zonnepark bij Amercentrale opgeleverd
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Project van de week | Drijvend zonnepark bij Amercentrale opgeleverd
© RWE

Project van de week | Drijvend zonnepark bij Amercentrale opgeleverd

In de rubriek ‘Project van de week’ schenkt Solar Magazine wekelijks aandacht aan een bijzonder zonne-energieproject. Deze week het drijvende zonnepark bij de Amercentrale in Geertruidenberg.

De steenkool- en biomassagestookte elektriciteitscentrale in Geertruidenberg is een van de grotere Nederlandse productielocaties van energiebedrijf RWE. De centrale, die voor 80 procent door biomassa en 20 procent door steenkool gevoed wordt, is de voorbije jaren ook ingezet voor het opwekken van zonne-energie.

Dak, grond en water
Zo werd het dak van de Amercentrale enkele jaren geleden van ruim 2.000 zonnepanelen voorzien; goed voor een vermogen van 0,55 megawattpiek. Afgelopen kalenderjaar werd bovendien een grondgebonden zonnepark gebouwd met 5.760 zonnepanelen; goed voor een vermogen van 2,36 megawattpiek. Tezamen met het nu opgeleverde drijvende zonnepark bedraagt het vermogen van alle zonnepanelen bij de Amercentrale 9,05 megawattpiek.

De circa 13.400 zonnepanelen die RWE deze week in gebruik heeft genomen, drijven op een meer naast de Amercentrale. Het water van het meer werd vroeger als koelwater gebruikt, maar is voor dat doel al vele decennia buiten gebruik. Omdat het meer niet in directe verbinding staat met de nabijgelegen rivier de Amer is het bij uitstek geschikt voor drijvende zonnepanelen.

De drijvende zonnepanelen van de Amercentrale in cijfers

Aantal zonnepanelen: 13.400 stuks.

Fabrikant zonnepanelen: JA Solar

Kenmerken zonnepanelen: de zonnepanelen zijn uitgerust met 144 gehalveerde kristallijn siliciumzonnecellen, hebben een efficiëntie van 20,9 procent en een vermogen van 450 wattpiek per stuk. Het totale vermogen van de zonnepanelen bedraagt 6,14 megawattpiek.

Omvormers: de zonnepanelen zijn aangesloten op de Sunny Central 4200 UP van SMA.

Montagesysteem: Profloating

Bijzonderheden: om te voorkomen dat de zonnepanelen bij harde wind wegdrijven en tegen de omringende dijk botsen, zijn ze op 104 punten verankerd aan 52 betonblokken die op de bodem van het meer zijn afgezonken. Deze blokken wegen elk 4,6 ton.

Installateur: Volta Solar

25 kilometer
In totaal is 25 kilometer kabel gebruikt om de zonnepanelen elektrisch met de oever te verbinden. De geproduceerde elektriciteit wordt aan het elektriciteitsnet van de centrale toegevoegd. ‘Met dit zonnepark laten we zien hoe conventionele energiecentrales ingezet kunnen worden voor de opwek van hernieuwbare energie’, stelt Roger Miesen, chief executive officer van RWE Generation en Country Chair Nederland. ‘ Nederland is voor ons een belangrijke markt en wij blijven dan ook actief bijdragen aan de verdere uitbreiding van een duurzaam elektriciteitsnetwerk.’

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

Juni 2022

Gerrit Hiemstra: ‘Energiesector en meteorologen moeten meer samenwerken’ Groothandels: tekort aan omvormers voor zonnepanelen houdt nog heel 2022 aan Jikke Biermasz: ‘Het Europese importheffingendossier voor zonnepanelen...
Vacatures
Zon Advies Nederland zoekt:

Vacature binnendienst Projectmanager / Werkvoorbereider (€ 3.500 - € 4.500)

Fulltime (40 uur) - Elst, 6662NE, 25
Solvari B.V. zoekt:

Online Marketeer

32-40 uur - Zadelstede 9 3431 JZ Nieuwegein
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!