Solar Magazine - Vlaanderen: VREG stelt capaciteitstarief uit naar 1 januari 2023
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Vlaanderen: VREG stelt capaciteitstarief uit naar 1 januari 2023
© Kristof Lauwers | Dreamstime.com

Vlaanderen: VREG stelt capaciteitstarief uit naar 1 januari 2023

De Vlaamse energieregulator VREG heeft besloten de invoering van de nieuwe nettarieven voor elektriciteit, waaronder het capaciteitstarief, voor een laatste keer uit te stellen naar 1 januari 2023.

Minister Demir van Energie stelde afgelopen maand al dat de VREG terug naar de tekentafel moest voor het capaciteitstarief, nadat bekend werd dat het capaciteitstarief mogelijk tot 1 januari 2023 uitgesteld zou worden, omdat onder meer netbeheerder Fluvius niet tijdig klaar zou zijn voor invoering. 

Boetes
De VREG stelde dit voorjaar vast dat Fluvius geen kwalitatieve implementatie in de marktsystemen kon garanderen. Zowel Fluvius als de koepel van energiebedrijven FEBEG stelde daarom een uitstel van 6 maanden voor. Om de continuïteit van de marktwerking niet in het gedrang te brengen, zag de VREG zich genoodzaakt om kort voor de geplande invoerdatum dat verzoek te overwegen. We organiseerden daarover afgelopen maand een openbare raadpleging. De wettelijk bepaalde procedure voor het opstellen en wijzigen van de tariefmethodologie vereist dat. Nu heeft de VREG een beslissing genomen.

Met het uitstel van invoering van de nieuwe nettarieven voor elektriciteit met 6 maanden naar 1 januari 2023 blijven de huidige nettarieven voor elektriciteit van toepassing tot eind 2022. De VREG legt verder duidelijke tussentijdse doelstellingen vast voor Fluvius. Haalt de netbeheerder die niet, dan kan de VREG boetes opleggen.

Campagne in najaar
De VREG stelt de verdere implementatie van de nieuwe nettarieven in de marktsystemen nauwgezet op te volgen. De energieregulator gaat samen met Fluvius en FEBEG gezinnen en kleine en middelgrote ondernemingen (kmo’s) voorbereiden op de wijziging in hun elektriciteitsfactuur.

Bovendien gaat in het najaar een brede communicatiecampagne van start.

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

September 2023

Installateurs zonnepanelen bang voor teruglopende verkopen: ‘Acties energiebedrijven olie op het vuur’ Verkiezingen: ‘Niet overdramatiseren als afbouw salderingsregeling zonnepanelen pas in 2026 begint’...
Vacatures
Wattkraft Benelux zoekt:

Senior Business Developer Energy Storage Solutions

32-40 uur - Utrecht
EWS zoekt:

Vertegenwoordiger buitendienst Noord-Nederland

Fulltime (40 uur) - Nederland
Meld mij aan voor de nieuwsbrief!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!