logo
wvhj2023
© Kristof Lauwers | Dreamstime.com
© Kristof Lauwers | Dreamstime.com
28 maart 2022

Energiebedrijven vragen invoering capaciteitstarief in Vlaanderen uit te stellen tot 1 juli 2023

De Federatie van de Belgische Elektriciteits- en Gasbedrijven (FEBEG) heeft de Vlaamse energieregulator VREG gevraagd de invoering van het capaciteitstarief in Vlaanderen uit te stellen tot 1 juli 2023.

FEBEG stelt het concept van het capaciteitstarief te ondersteunen als een cruciaal instrument om de energietransitie te begeleiden, maar stelt dat de huidige marktomstandigheden om uitstel vragen.

Ongeplande werklast
Minister van Energie Zuhal Demir en het Vlaams Parlement vroegen afgelopen maand al om de start van het capaciteitstarief in Vlaanderen opnieuw te stellen.

FEBEG stelt nu dat de huidige en uitzonderlijke marktomstandigheden – gekenmerkt door hoge elektriciteitsprijzen voor de afnemers en een aanzienlijke en ongeplande werklast en kosten voor de leveranciers – een professionele en ordelijke implementatie op de geplande datum van 1 juli 2022 niet toelaten.

Risico’s bedreigen kwaliteit
Marktpartijen finaliseren momenteel de implementatie van een nieuw nationaal platform voor gegevensuitwisseling – MIG 6 geheten – tussen distributienetbeheerders en leveranciers.

Hoewel het MIG 6-platform nu operationeel is, is er volgens de FEBEG een periode van hoge waakzaamheid aangebroken die veel manuele interventies vereist en veel middelen mobiliseert. Er is volgens de bedrijven niet genoeg tijd meer voor sluitende testen met betrekking tot de invoering van het capaciteitstarief op 1 juli 2022.

Chaos
FEBEG benadrukt dat de Europese energieprijzencrisis voor chaos op de markt heeft gezorgd. De operationele, commerciële en ICT-afdelingen van leveranciers worden geconfronteerd met een ongeplande en ongekende crisis en werkdruk. Bovendien moeten de leveranciers een hele reeks federale en regionale regeringsbeslissingen uitvoeren die een sterke invloed hebben op hun bedrijfsprocessen; waaronder btw-verlagingen, energiecheques en verlenging van het sociaal tarief.

De callcenters van de leveranciers zijn al verzadigd. Een overhaaste invoering van het capaciteitstarief zou niet alleen de operationele situatie destabiliseren, maar ook de liquiditeitscrisis verergeren waarin de leveranciers zich momenteel bevinden. Marc Van den Bosch, algemeen directeur FEBEG: ‘Wij roepen de VREG op tot gezond verstand en de lancering van het Vlaamse capaciteitstarief uit te stellen tot de zomer van 2023. Op die manier kan dit cruciale, tarifaire instrument worden gelanceerd om de energietransitie te faciliteren, dit met alle nodige kwaliteitsgaranties, in een gunstigere zomerperiode (minder piekverbruik), in een meer mature markt met een hogere penetratie van digitale meters, elektrische voertuigen en warmtepompen, en hopelijk ook met minder volatiele elektriciteitsprijzen.’

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten