Solar Magazine - Vlaanderen: VREG stelt capaciteitstarief mogelijk uit tot 1 januari 2023
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Vlaanderen: VREG stelt capaciteitstarief mogelijk uit tot 1 januari 2023
© Oleksii Yaremenko

Vlaanderen: VREG stelt capaciteitstarief mogelijk uit tot 1 januari 2023

De Vlaamse energieregulator VREG overweegt de invoering van het capaciteitstarief opnieuw uit te stellen. Omdat Fluvius en FEBEG om uitstel hebben gevraagd, overweegt VREG invoering per 1 januari 2023.

De Federatie van de Belgische Elektriciteits- en Gasbedrijven (FEBEG) en netbeheerder Fluvius hadden de VREG eerder gevraagd om de invoering van het capaciteitstarief om technische en economische redenen uit te stellen tot 1 juli 2023

Nieuwe nettarieven
Volledig mee met die wens gaat de VREG dus niet, want er wordt een uitstel van slechts 6 maanden overwogen. De energieregulator meldt de invoering van de nieuwe nettarieven voor elektriciteit, waaronder dus ook het capaciteitstarief, uit te willen stellen omdat netbeheerder Fluvius geen kwalitatieve implementatie in de marktsystemen kan garanderen.

Volgens de huidige tariefmethodologie van de VREG moet Fluvius de nieuwe nettarieven voor elektriciteit invoeren op 1 juli 2022. Met die nieuwe nettarieven verandert de elektriciteitsfactuur voor iedereen in Vlaanderen. De nieuwe nettarieven zijn geen bijkomend tarief, maar een andere verdeling van de kosten voor het gebruik van het net. Niet alleen grote bedrijven, maar ook gezinnen en kleine en middelgrote ondernemingen (kmo’s) betalen vanaf dan een deel van die kosten op basis van de netcapaciteit die ze gebruiken.

Publieke raadpleging
De VREG houdt nu een publieke raadpleging om de invoering van de nieuwe nettarieven een laatste keer uit te stellen naar 1 januari 2023. Midden 2021 besliste de VREG al over een eerder uitstel met 6 maanden op verzoek van Fluvius. De netbeheerder kon toen ook al geen tijdige en kwalitatieve implementatie in zijn systemen verzekeren.

De VREG stelt vast dat Fluvius in zijn planning onvoldoende tijd heeft voorzien om de wijzigingen in de marktsystemen uitvoerig te laten testen door de marktspelers. Zowel Fluvius als de energieleveranciers geven aan dat zij zonder die testen geen betrouwbare invoering van de nieuwe nettarieven kunnen garanderen tegen 1 juli, maar wel tegen 1 januari 2023. De VREG ziet zich daarom genoodzaakt om kort voor de geplande invoerdatum een verder uitstel voor te stellen. ‘Wij betreuren dat’, stelt Leen Vandezande, woordvoerder van de VREG. ‘Maar wij willen geen enkel risico nemen om de goede werking van de markt en een correcte facturatie van de klanten in gevaar te brengen, zeker niet in de huidige energiecontext.’ De VREG koppelt in zijn publieke raadpleging wel duidelijke tussentijdse doelstellingen aan het nieuwe uitstel. Haalt Fluvius die niet, dan kan de VREG boetes opleggen. 

Deel dit bericht

Producten uit de Solar Magazine Productzoeker

Nu in Solar Magazine

September 2023

Installateurs zonnepanelen bang voor teruglopende verkopen: ‘Acties energiebedrijven olie op het vuur’ Verkiezingen: ‘Niet overdramatiseren als afbouw salderingsregeling zonnepanelen pas in 2026 begint’...
Vacatures
Eigenenergie.net zoekt:

Projectleider

Fulltime (40 uur) - Geldrop
RABLE zoekt:

Account Manager

Fulltime (40 uur) - Delft
Meld mij aan voor de nieuwsbrief!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!