logo
wvhj2023
© Frans Blok | Dreamstime.com
© Frans Blok | Dreamstime.com
22 juni 2022

Universiteit Rotterdam lanceert nieuwe onderwijsprogramma's voor energietransitie

Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) meldt een aantal nieuwe holistische en multidisciplinaire onderwijsprogramma’s te starten om de toekomstige leiders van de energietransitie op te leiden.

De nieuwe programma’s worden ondergebracht bij de business school van de EUR: Rotterdam School of Management, Erasmus University (RSM).

Systeemdenken
Dit najaar start het eerste executive programma en worden de eerste vakken, keuzevakken en specialisaties rondom energietransitie in de bachelor- en masterfase geïntroduceerd. RSM wil studenten tijdens hun opleiding kennis op laten doen over de energietransitie en geeft het onderwerp een plek in al haar bachelor- en masterstudies. Daarnaast ontwikkelt ze programma’s voor executives die op dit moment een leiderschapsrol vervullen.

Veel aandacht in de programma’s zal uitgaan naar benodigde ontwikkeling van leiderschapsvaardigheden, zoals complexiteit en systeemdenken, leiden van transities, stakeholder management en communicatie en storytelling. Om te zorgen dat deze kennis en skills een brede basis krijgen, werkt RSM hiervoor samen met TU Delft en de andere faculteiten van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Zo komen alle aspecten die een rol spelen bij de transitie aan bod.

Vraag vanuit alumni
De vraag om met een extra onderwijsprogramma te komen, komt van Rotterdamse alumni die nu zelf op leidinggevende posities actief zijn in het veld. ‘We zijn een jaar geleden voor het eerst bij elkaar gekomen onder leiding van het Erasmus Trustfonds, omdat we in de praktijk zien dat de uitdaging van de energietransitie groot en complex is’, stelt Eelco Hoekstra, lid van de raad van bestuur bij SHV Holdings, die een van de initiatiefnemers is. ‘We zijn het er unaniem over eens dat het belangrijk is dat studenten al vroeg ervaren en mee kunnen denken hoe zij nu en in de toekomst de energietransitie tot een succes kunnen maken.’

Professor Derk Loorbach, hoogleraar sociaal-economische transities aan de EUR, voegt toe: ‘Met dit initiatief kunnen we meer snelheid maken in het verbinden van onze kennis aan de praktijk van de energietransitie. We moeten met elkaar slim werken aan een rechtvaardige en duurzame energietoekomst voor iedereen.’

Donaties
Het Erasmus Trustfonds, het steunfonds van de universiteit (ANBI), heeft samen met 15 founding partners voor het Energietransitiefonds 1,5 miljoen euro aan donaties bijeengebracht als startkapitaal voor het opzetten van het nieuwe onderwijsprogramma en beheert deze gelden. De partners zullen de lessen uit de praktijk delen voor de ontwikkeling van het programma. EUR is verantwoordelijk voor de opzet en het beheer van de programma's om de academische integriteit en onafhankelijkheid te waarborgen.

Onderzoeksinstituut opbouwen
Naast de opzet van het onderwijsprogramma is er de intentie om een onderzoeksinstituut op te bouwen. Ansgar Richter, decaan bij RSM, hierover: ‘Er is veel belangstelling voor het thema energietransitie. Ik ben ongelofelijk blij met de samenwerking met de TU Delft en andere partners waardoor wij een breed initiatief kunnen samenstellen. Het is belangrijk dat de huidige generatie studenten nieuwe wegen in kan slaan en voorbereid is op een van de grootste uitdagingen van het huidig tijdsgewricht. Het is onze missie om een “force for positive change” te zijn - en het opleiden van toekomstige leiders die deze verandering helpen realiseren, is een kerntaak van onze academische instelling.’

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten