Solar Magazine - Stedin ontvangt met Flexchallenge 30 oplossingen voor vol stroomnet
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Stedin ontvangt met Flexchallenge 30 oplossingen voor vol stroomnet
© Stedin

Stedin ontvangt met Flexchallenge 30 oplossingen voor vol stroomnet

Netbeheerder Stedin heeft voor de StedinFlexchallenge 30 oplossingen ontvangen van marktpartijen die hierdoor met flexibel vermogen meer capaciteit kunnen leveren op plaatsen waar het stroomnet vol is.

In april dit jaar startte netbeheerder Stedin een marktconsultatie onder de naam ‘StedinFlexchallenge’. Hierbij riep de netbeheerder bedrijven op om aan te geven of zij hun elektriciteitsvermogen flexibel kunnen inzetten voor 1 locatie op Schouwen-Duiveland/Tholen en 1 locatie in Spijkenisse.

3 categorieën
De oplossingen zijn grofweg te verdelen over 3 categorieën: flexibiliteit in duurzame opwek door windmolens en zonnepanelen, flexibele bedrijfsprocessen en energieopslag. In de oplossingen ziet Stedin voor beide locaties kansen om daadwerkelijk meer ruimte te creëren op het elektriciteitsnet.

Weinig lokale bedrijven
De marktconsultatie heeft Stedin naar eigen zeggen waardevolle inzichten gegeven. Zo blijken er verschillende oplossingen aangedragen te zijn voor ‘koppelkansen’ naar duurzame warmte en mobiliteit, zoals de inzet van elektrische boilers in plaats van gasgestookte installaties en het snel laden van trucks via batterijopslag. Langere doorlooptijden en de afhankelijkheid van andere partijen maken deze oplossingen wel complexer dan andere oplossingen.

Verder concludeert Stedin dat flexibel vermogen een erg hoge marktprijs heeft. Dit is volgens de netbeheerder het gevolg van de huidige onrust op de verschillende, met elkaar concurrerende energiemarkten en de snel stijgende vraag naar flexibel vermogen. Om gebruik te maken van flexibel vermogen moet de netbeheerder meeconcurreren in deze markten.

Stedin vermoedt tot slot dat er nóg meer flexibel vermogen aanwezig is – vanuit lokale bedrijven – dan nu is aangeboden via de marktconsultatie. De partijen die gereageerd hebben, zijn veelal actieve spelers op verschillende energiemarkten. Bedrijven die minder bekend zijn met deze markten hebben niet of nauwelijks gereageerd, terwijl deze doelgroep volgens Stedin waarschijnlijk wel flexibel vermogen kan leveren. Daarbij zijn er ook nog weinig reacties vanuit lokale bedrijven ontvangen.

Noordring: 20 megawatt
In de marktconsultatie voor Noordring is opgeteld ongeveer 20 megawatt aan flexibel vermogen gevonden dat op korte termijn inzetbaar is. Dit is technisch gezien voldoende voor de klanten op de huidige wachtrij. Het werkelijk flexibel vermogen in het gebied is volgens Stedin waarschijnlijk veel groter dan wat in de consultatie is ingediend.

Heemraadlaan: niet direct inzetbaar
In het tweede gebied, de Heemraadlaan in Spijkenisse, is geen flexibiliteit aangeboden die per direct inzetbaar is. Het werkelijk flexibel vermogen is waarschijnlijk ook in dit gebied veel groter dan wat in de consultatie is ingediend. Er zijn meerdere aanbieders die binnen ongeveer een jaar een (tijdelijk) alternatief kunnen bieden voor een netverzwaring. Omdat deze oplossingen veel geld kosten, heeft een aanbieder wel zekerheid nodig dat deze oplossingen voor langere termijn ingezet kunnen worden.

Vervolgstappen
Voor zowel het elektriciteitsnet van Schouwen-Duiveland en Tholen (Noordring) als het elektriciteitsnet van Spijkenisse (Heemraadlaan) is de eerste vervolgstap het bepalen van de inkoopstrategie voor flexibel vermogen. Stedin verwacht deze rond de zomer vast te stellen. Voorwaarde is uiteraard dat het flexibel vermogen betrouwbaar en betaalbaar is.

Nieuwe regels
Voordat de structurele netverzwaring gereed is, wil de netbeheerder op Schouwen-Duiveland en Tholen zo snel mogelijk al zoveel mogelijk klanten op de wachtlijst kunnen aansluiten. In het gebied van de Heemraadlaan in Spijkenisse ziet Stedin een toename van de energievraag. Het doel is om in 2023 een van de oplossingen uit de StedinFlexchallenge in de praktijk te toetsen, zodat de regionale netbeheerder beter op deze stijgende vraag kan anticiperen. De ervaring die Stedin hierbij opdoet, kan hij ook gebruiken in andere gebieden. Door ervaring met congestiemanagement op te doen, loopt Stedin vooruit op nieuwe regels die vanaf eind dit jaar gelden via het Codebesluit congestiemanagement van de Autoriteit Consument & Markt (ACM).

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

Juni 2022

Gerrit Hiemstra: ‘Energiesector en meteorologen moeten meer samenwerken’ Groothandels: tekort aan omvormers voor zonnepanelen houdt nog heel 2022 aan Jikke Biermasz: ‘Het Europese importheffingendossier voor zonnepanelen...
Vacatures
Green Energy Storage zoekt:

Projectleider Ontwikkeling

Fulltime (40 uur) - Ceresstraat 1, 4811 CA Breda
VDH Solar zoekt:

Accountmanager binnendienst

Fulltime (40 uur) - Hazerswoude, 2391 PV, 1
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!