logo
wvhj2023
© Andre Muller | Dreamstime.com
© Andre Muller | Dreamstime.com
1 april 2022

Stedin start flexchallenge voor oplossen problemen stroomnet Schouwen-Duiveland, Tholen en Spijkenisse

Stedin start een flexchallenge om de problemen met het volle stroomnet op Schouwen-Duiveland en in Tholen en Spijkenisse op te lossen door bedrijven hun elektriciteitsvermogen flexibel in te laten zetten.

Stedin werkt aan verzwaring van het Zeeuwse elektriciteitsnet, maar het duurt nog een aantal jaren voordat dit is gerealiseerd. Voor de zogenoemde Noordring op Schouwen-Duiveland en Tholen is de netbeheerder op zoek naar flexibel vermogen voor energieproductie – om in de tussentijd toch nieuwe, duurzame wind- en zonne-energieprojecten aan te kunnen sluiten.

Enkele uren per jaar
Het elektriciteitsnet in en rondom Spijkenisse wordt enkele uren per jaar flink belast door een hoge energievraag. Op die momenten komt de grens van wat het stroomnet aankan in zicht. Het merendeel van de tijd is er echter volop netcapaciteit beschikbaar. Energieondernemers kunnen hier hun flexibele vermogen inzetten voor genoemde hoge energievraag .

Melden tot 4 mei
‘De toename van lokaal opgewekte duurzame zonne- en windenergie aan de ene kant en de stijgende vraag naar elektriciteit aan de andere kant, vraagt steeds meer capaciteit van het elektriciteitsnet’, aldus Stedin. ‘Op sommige piekmomenten – bijvoorbeeld als de zon veel schijnt – raakt het net tijdelijk overbelast. Daar kunnen (lokale) ondernemers bij helpen in de vorm van flexoplossingen en tegelijk geld verdienen. Deze zogenaamde energieondernemers kunnen zich tot en met woensdag 4 mei 2022 bij ons aanmelden.’

‘Zet je flexibel elektriciteitsvermogen in voor Schouwen-Duiveland, Tholen en Spijkenisse. Ben je een energieondernemer: energieleverancier, grootverbruiker (zoals een tuinder of agrariër met veel zonnepanelen), aanbieder van zonnedaken/zonne-installaties, logistiek bedrijf, (vastgoed)ontwikkelaar van bedrijfspanden voor zon op dak, aanbieder van windenergie of andere marktpartij?’, vervolgt Stedin. ‘En kun je tijdelijk meer of minder elektriciteit gebruiken? Kun je de energieproductie uitstellen of vervroegen? Of kun je ons regelvermogen aanbieden met behulp van een grote batterij, koelinstallatie of elektrische boiler? Doe dan mee aan de “Stedin Flexchallenge”. Samen kunnen we de kansen in de regio beter benutten en het elektriciteitsnet optimaal gebruiken.’

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten