logo
wvhj2023
© Rianne Stiekema | Dreamstime.com
© Rianne Stiekema | Dreamstime.com
8 juni 2022

Utrecht start tender voor drijvend zonnepark van 5 hectare op Haarrijnseplas

De gemeente Utrecht is een openbare inschrijvingsprocedure gestart voor de realisatie van een drijvend zonnepark op de Haarrijnseplas. Er mag maximaal 5 hectare zonnepanelen geïnstalleerd worden.

De gemeente Utrecht kondigde 2 jaar geleden al aan een openbare aanbesteding te willen organiseren voor de aanleg van zonne-energie-eilanden op de Haarrijnseplas. Destijds werd de ambitie uitgesproken om met de drijvende zonneparken jaarlijks 4 miljoen kilowattuur zonnestroom op te wekken.

Zoekgebied
De gemeente maakt nu de realisatie van een drijvend zonnepark van maximaal 5 hectare mogelijk op het midden van de oostelijke Haarrijnseplas. Op dit moment loopt de procedure voor aanpassing van het bestemmingsplan met daarin opgenomen een zoekgebied van 9 hectare voor het zonnepark.

Middels de tenderprocedure wil de gemeente een ontwikkelaar en exploitant voor het zonnepark op de Haarrijnseplas selecteren. Een speciale selectieleidraad beschrijft de procedure, de voorwaarden en uitgangspunten voor deelname, de geëiste geschiktheid van de inschrijvende partij(en) en de eisen en wensen die de gemeente stelt om in aanmerking te komen voor het recht van opstal.

Visdiefeiland
De gemeente heeft een omvangrijke lijst met eisen aan het zonnepark opgesteld. Zo moet er in een strook van minimaal 1,5 meter aan de randen van het zonnepark moerasbeplanting komen als schuil-, foerageer- en nestelgelegenheid voor vogels en insecten. Verder moet er een visdiefeiland gerealiseerd worden met een oppervlakte van minimaal 120 vierkante meter.

Ook moet ten minste 50 procent van het zonnepark Haarrijnseplas in lokaal eigendom van de omwonenden komen.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten