De zonnevelden moet zo straks jaarlijks 1.400 huishoudens aan duurzame energie gaan helpen. De eilandjes komen op het oostelijk deel van de plas en hebben geen gevolgen voor de recreatie en de natuur.
650 woningen
De gemeente wil de zonne-eilanden aanleggen vooruitlopend op de bouw van de energieneutrale buurt Haarrijn, waar ook op de daken zonnepanelen liggen. Deze combinatie moet ervoor zorgen dat voldoende energie wordt opgewekt voor de hele wijk.
Van de 4 miljoen kilowattuur zonnestroom wordt een groot gedeelte gebruikt voor de 650 woningen, laadpalen voor elektrische auto's en straatverlichting van Haarrijn. De overige energie komt beschikbaar voor anderen.
Kabels aan de bodem
De zonne-eilandjes drijven straks los van elkaar en worden met kabels aan de bodem vastgemaakt. Ze beslaan ongeveer 14 procent van de oostelijke recreatieplas en zijn maximaal 1 meter hoog. Door het groen zijn de zonnepanelen niet of nauwelijks zichtbaar vanaf de oever. De eilandjes komen op minimaal 150 meter van het strand.
De zonne-eilanden krijgen een groene omzoming van vooral moerasplanten. Dat zorgt voor meer schuilplekken en broedgelegenheid voor vogels en vissen. Het groen trekt insecten aan, waardoor er ook meer voedsel is voor hen en voor vleermuizen. Onder de eilanden kunnen schelpdieren aanhechten. Dat zorgt voor meer diversiteit van het onderwaterleven.
De juni 2024-editie van Solar Magazine is verschenen. Het tijdschrift bevat artikelen over de toekomst van de Nederlandse pv-markt, het potentieel van de directe lijn, balkonzonnepanelen en het verhogen van het zelfverbruik.