logo
wvhj2023
© LENS
© LENS
23 mei 2022

‘Subsidieregeling coöperatieve energieopwekking in 2023 mogelijk eerder open’

De Subsidieregeling coöperatieve energieopwekking (SCE) gaat in 2023 mogelijk eerder open. Energie Samen meldt dat de geplande openstelling van maart-april 2023 naar voren gehaald kan worden.

De ‘postcoderoossubsidie’ zou volgens de koepelorganisatie dan rond december 2022-januari 2023 openen.

Menskracht
Energie Samen spant zich in om de opening naar voren te halen, omdat de subsidietarieven voor 2022 volgens de belangenbehartiger van energiecoöperaties te laag zijn. Een vervroegde openstelling van de 2023-ronde met nieuwe tarieven is een van de mogelijkheden die nu besproken wordt. ‘Versnelling van de openstellingsronde 2023 moet nog wel door de minister worden goedgekeurd en is afhankelijk van de beschikbare menskracht bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)’, aldus Energie Samen.

Onrendabele businesscases
Eerder deden Energie Samen aan energiecoöperaties een oproep om hun businesscases te delen die met de tarieven van de SCE 2022 onrendabel waren. De organisatie heeft inmiddels 65 onrendabele businesscases doorgespeeld naar het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) in het kader van de consultatie voor de SCE 2023.

De businesscases tonen aan dat zowel kleine als grote projecten veelal niet in de buurt komen van rendabiliteit of financierbaarheid. Energie Samen hierover: ‘De huidige SCE-tarieven zetten een duidelijke rem op de ontwikkeling. In het beste geval kunnen alleen de meest ideale daken worden ontwikkeld. De projecten waarvoor wel SCE-subsidie is aangevraagd, worden in veel gevallen mogelijk gemaakt door additionele lokale subsidies.’

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten