logo
wvhj2023
© Vanderwolfimages | Dreamstime.com
© Vanderwolfimages | Dreamstime.com
20 mei 2022

Prijsdalingen containers zwakken af, transport naar Rotterdam goedkoper dan vorig jaar

De prijsdalingen voor het transport van containers zijn op de 8 belangrijkste wereldwijde vaarroutes deze week gestabiliseerd. Het transport van Shanghai naar Rotterdam is wel goedkoper dan 1 jaar geleden.

De World Container Index daalde deze week voor de twaalfde keer op rij, maar de daling lijkt zich in de afgelopen paar weken te stabiliseren met dalingen van respectievelijk 0,5 procent, 0,9 procent en 0,1 procent. Deze week bedroeg de daling slechts 9,02 Amerikaanse dollar.

Shanghai-Rotterdam
Marktanalisten voorspelden eind vorige maand nog dat Europa en zijn havens de komende 2 maanden problemen gaan ondervinden van de lockdown in Shanghai vanwege het coronavirus. China is weliswaar gestart met het verder versoepelen van de lockdown in 's werelds belangrijkste havenstad, maar het transport is nog altijd ernstig verstoord.

Veel grote rederijen annuleren afvaarten vanuit Azië voor zowel import als export, omdat door het tekort aan vrachtwagenchauffeurs veel minder containers van en naar de haven vervoerd worden.

25 procent hoger
De World Container Index (WCI) – die de prijs voor 8 belangrijke vaarroutes van en naar de Verenigde Staten, Europa en Azië laat zien – bevindt zich momenteel op een niveau van 7.648,18 Amerikaanse dollar. Dat is bijna 25 procent hoger dan een jaar geleden. 

Tarief Rotterdam stabiliseert
Op de route Shanghai-Rotterdam is de prijsdaling deze week fors afgezakt. Was afgelopen week nog sprake van 375 Amerikaanse dollar, nu bedraagt deze slechts 194 Amerikaanse dollar. Wel bevindt de prijs zich 1 procent onder het niveau van 1 jaar geleden.

Onderstaande grafiek toont de prijsontwikkeling van het transport van een container van 40 voet van Shanghai naar Rotterdam.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten