Solar Magazine - Prijs transport zonnepanelen van China naar Rotterdam zakt onder 10.000 Amerikaanse dollar
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Prijs transport zonnepanelen van China naar Rotterdam zakt onder 10.000 Amerikaanse dollar
© Peter Gudella | Dreamstime.com

Prijs transport zonnepanelen van China naar Rotterdam zakt onder 10.000 Amerikaanse dollar

Exact 1 jaar nadat de kosten voor het transport van een container zonnepanelen van China naar Rotterdam boven de 10.000 dollar steeg en piekte op bijna 15.000 dollar, is de prijs weer onder de 10.00 dollar gezakt.

Afgelopen weekeinde zakte de prijs naar 9.987 Amerikaanse dollar per 40-voets-container op de handelsroute Shanghai-Rotterdam. De prijs daalde voor de 10e week op rij, ditmaal met ruim 2 procent en 212 Amerikaanse dollar. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van maritiem marktonderzoeksbureau Drewry. 

10 in plaats van 5 dagen
Marktanalisten voorspelden eind vorige maand nog dat Europa en zijn havens de komende 2 maanden problemen gaan ondervinden van de lockdown in Shanghai vanwege het coronavirus. 

Het Amerikaanse data- en softwarebedrijf project44 helpt en adviseert verladers en logistieke dienstverleners ten tijde van problemen met hun toeleveringsketen. Volgens het bedrijf heeft de strengste coronalockdown in China sinds het begin van de pandemie ervoor gezorgd dat containergoederen bijna 2 weken in de haven van Shanghai hebben stilgestaan. Geïmporteerde containers wachten afgelopen week nog altijd 10 dagen voordat ze per vrachtwagen worden opgehaald en naar het binnenland worden getransporteerd. Eind maart – voor de lockdown van start ging – was dat nog 4,6 dagen.

Prijsstijgingen
Ondanks alle coronaperikelen in China bleven de wereldwijde prijzen voor het transport van containers de voorbije periode dalen. Afgelopen week was echter wel een stabilisatie zichtbaar. ​De World Container Index (WCI) – die de prijs voor 8 belangrijke routes van en naar de Verenigde Staten, Europa en Azië laat zien – is afgelopen week met 0,5 procent gedaald tot 7.727,84 Amerikaanse dollar per 40-voets-container. Dat is het laagste niveau sinds half april vorig jaar, maar wel 41 procent hoger dan vorig jaar op dezelfde datum. Bovendien is enkel op de route Shanghai-Rotterdam een significante prijsdaling zichtbaar. Op iedere andere route, behalve op de route Los Angeles-Shanghai waar de prijs 1 Amerikaanse dollar daalde, zijn prijsstijgingen zichtbaar.

​Zonnepanelen
Onderstaande grafiek toont de prijsontwikkeling van het transport van een container van 40 voet van Shanghai naar Rotterdam. De kosten bedragen momenteel 9.987 Amerikaanse dollar.

De prijzen voor transport naar Rotterdam stegen sinds het uitbreken van de coronacrisis in rap tempo en bereikten in oktober 2021 het hoogste niveau aller tijden van bijna 15.000 Amerikaanse dollar. Aan het begin van 2020 schommelde de prijs voor het transport van een 40-voets-container van China naar Nederland nog tussen de 1.500 en 2.000 Amerikaanse dollar.

Per container van 40 voet vervoeren Chinese fabrikanten zo’n 800 tot 900 zonnepanelen. Van grootformaatzonnepanelen met hogere vermogens gaan er zelfs maar zo’n 600 tot 700 zonnepanelen in een container. Daarmee zijn de transportkosten voor een zonnepaneel sinds februari 2020 circa 10 tot 15 Amerikaanse dollar per zonnepaneel gestegen.

Deel dit bericht

Producten uit de Solar Magazine Productzoeker

Nu in Solar Magazine

Juni 2022

Gerrit Hiemstra: ‘Energiesector en meteorologen moeten meer samenwerken’ Groothandels: tekort aan omvormers voor zonnepanelen houdt nog heel 2022 aan Jikke Biermasz: ‘Het Europese importheffingendossier voor zonnepanelen...
Vacatures
SolarToday zoekt:

Logistiek expert

32-40 uur - Hendrik Figeeweg 1R, 2013BJ Haarlem
Zonnepanelen op het Dak BV zoekt:

PV Designer / Werkvoorbereider

Fulltime (40 uur) - Barneveld
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!