Solar Magazine - ESMC: meer concrete acties EU nodig om Europese productie zonnepanelen te herstellen
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
ESMC: meer concrete acties EU nodig om Europese productie zonnepanelen te herstellen
© Sonnenstromfabrik

ESMC: meer concrete acties EU nodig om Europese productie zonnepanelen te herstellen

De European Solar Manufacturing Council (ESMC) is in beginsel blij met de door de Europese Commissie gepresenteerde strategie voor zonne-energie, maar pleit wel voor meer actie om de productieketen te herstellen.

‘Er moeten onverwijld meer concrete, gerichte acties worden ondernomen om de pv-productiecapaciteit in Europa op concurrerende schaal te herstellen en het toenemende handelstekort voor zonnepanelen te verminderen’, aldus Johan Lindahl, secretaris-generaal van ESMC.

PV-IPCEI
De ESMC waardeert de steunbetuiging van de Europese Commissie aan Important Project of Common European Interest (IPCEI, red. een belangrijk project van gemeenschappelijk Europees belang) voor de productie van pv-producten in Europa. De PV-IPCEI voor zonne-energie is zowel opgenomen in het plan van aanpak voor REPowerEU als in de EU Solar Energy Strategy.

IPCEI’s zijn projecten op het gebied van verduurzaming en digitalisering waarbij Europese lidstaten samenwerken vanwege de omvang en het ontwikkelrisico en waarvoor bijzondere regels ten aanzien van staatssteun gelden. De IPCEI voor de pv-industrie zou volgens ESMC al binnen enkele maanden kunnen worden geïmplementeerd, waardoor de basis wordt gelegd voor ‘een innovatieve, duurzame en op de lange termijn concurrerende Europese pv-productie-industrie’.

Meer dan 50 bedrijven
De PV-IPCEI werd vorig jaar geïnitieerd en inmiddels zijn meer dan 50 Europese pv-productiebedrijven en onderzoeksinstituten betrokken. Deze week vindt de officiële kick-off plaats. Het doel is om de inspanningen van de Europese pv-industrie te consolideren en om een ​​bredere betrokkenheid van de EU-lidstaten bij de PV-IPCEI te realiseren.

Vergunningen en financiering
ESMC stelt ook het plan van de Europese Commissie te steunen om te werken aan een leidraad voor vergunningsprocedures voor nieuwe fabrieken. De organisatie stelt voor om de oprichting van pv-productiefaciliteiten in aanmerking te laten komen voor vrije economische zones en belastingvrijstellingen.

Het voorstel om een ​​financieel vehikel te creëren, is volgens ESMC erkend door het voornemen van de Europese Commissie om een ​​EU Solar PV Industry Alliance op te richten, die de beschikbaarheid van financiële steun in kaart zal brengen, particuliere investeringen zal aantrekken en de dialoog en matchmaking tussen producenten en afnemers faciliteert. Lindahl: ‘We willen benadrukken dat de EU Solar PV Industry Alliance zo snel mogelijk moet beginnen met het opzetten van een concreet ondersteuningsprogramma van 3 miljard euro, inclusief implementatie ervan al in 2022. Elke dag vertraging bij het lanceren van concurrerende ondersteuningsinstrumenten vertraagt de Europese investeringen in pv-productie. Snelle acties ter ondersteuning van de pv-productie-industrie en risicovermindering van investeringen moeten een absolute prioriteit zijn bij de uitvoering van de Europese zonne-energiestrategie. We dringen er ook bij de EU Solar PV Industry Alliance op aan om concrete langetermijndoelen op te stellen voor de productiecapaciteit langs de volledige Europese pv-waardeketen.

Tot slot stelt ESMC uit te kijken naar de opname van zonnepanelen en omvormers in de Ecodesign-verordening en de Energy Labelling-verordening, in de eerste helft van 2023. Met betrekking tot deze regelgeving hoopt de belangenorganisatie dat het voornemen van de Europese Commissie om de kwaliteit van het fabricageproces en de CO2-voetafdruk van zonnepanelen mee te nemen in wetgevingsvoorstellen zal worden geconcretiseerd.

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

Juni 2022

Gerrit Hiemstra: ‘Energiesector en meteorologen moeten meer samenwerken’ Groothandels: tekort aan omvormers voor zonnepanelen houdt nog heel 2022 aan Jikke Biermasz: ‘Het Europese importheffingendossier voor zonnepanelen...
Vacatures
SolarToday zoekt:

HR-medewerk(st)er

Parttime (24 uur) - Hendrik Figeeweg 1R, 2031BJ Haarlem
Green Energy Storage zoekt:

Projectleider Ontwikkeling

Fulltime (40 uur) - Ceresstraat 1, 4811 CA Breda
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!