logo
wvhj2023
© KiesZon
© KiesZon
18 mei 2022

Europa wil zonnepanelen op gebouwen verplichten: alle feiten en cijfers op een rij

De Europese Commissie wil als onderdeel van het REPowerEU-plan de uitrol van zonnepanelen op daken van nieuwe en bestaande gebouwen verplichten. De redactie van Solar Magazine zet alle feiten en cijfers op een rij….

Om de uitrol van zonnepanelen op gebouwen te verplichten, wil de Europese Commissie de huidige richtlijn voor de energieprestatie van gebouwen wijzigen, de Energy Performance of Buildings Directive (EPBD).

Nationale wetgeving
De Europese Commissie stelt hiertoe voor om een extra artikel aan de EPBD-richtlijn toe te voegen. Deze richtlijn bevat doelstellingen waar alle lidstaten van de Europese Unie aan moeten voldoen. Europese richtlijnen zijn overigens niet direct toepasbaar, omdat ze eerst moeten worden omgezet in nationale wetgeving. 

De Europese lidstaten moeten er van de Europese Commissie voor gaan zorgen dat alle nieuwe gebouwen zo worden ontworpen dat ze hun potentieel voor de opwekking van zonne-energie optimaliseren.

Verplichting in fasen
Via het extra artikel in de EPBD-richtlijn worden de EU-lidstaten verplicht om op de volgende data en gebouwen zonnepanelen te laten plaatsen: 

  • uiterlijk op 31 december 2026 op alle nieuwe openbare en commerciële gebouwen met een bruikbare vloeroppervlakte van meer dan 250 vierkante meter;
  • uiterlijk op 31 december 2027 op alle bestaande openbare en commerciële gebouwen met een bruikbare vloeroppervlakte van meer dan 250 vierkante meter; en
  • uiterlijk op 31 december 2029 op alle nieuwe woongebouwen.

De lidstaten moeten van de Europese Commissie op nationaal niveau criteria vaststellen en deze openbaar maken, inclusief eventuele vrijstellingen voor specifieke soorten gebouwen.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten