Solar Magazine - ‘EU wil snel en massaal zonnepanelen plaatsen op daken, doel van 500 gigawattpiek voor 2030’
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
‘EU wil snel en massaal zonnepanelen plaatsen op daken, doel van 500 gigawattpiek voor 2030’
© Vanderwolfimages | Dreamstime.com

‘EU wil snel en massaal zonnepanelen plaatsen op daken, doel van 500 gigawattpiek voor 2030’

De Europese Commissie wil de installatie van zonnepanelen versnellen en in 2030 over 500 gigawattpiek zonnepanelen beschikken als onderdeel van het streven om onafhankelijk te worden van Russische fossiele energie.

Terwijl de internetconsultatie van de Europese strategie voor zonne-energie is afgerond – en de Europese Commissie nu aan zet is om de strategie te finaliseren – hebben persbureaus Bloomberg en Reuters de hand weten te leggen op uitgelekte, wetgevende documenten van het verduurzamingsplan REPowerEU waaraan de Europese Commissie werkt.

500 gigawattpiek
Waar begin maart al de hoofdlijnen van het REPowerEU-plan werden gepresenteerd, worden komende week alle details onthuld als de Europese Commissie de onderliggende wetgevingsplannen presenteert.

Volgens de nieuwste cijfers van brancheorganisatie SolarPower Europe beschikte Europa eind vorig jaar over 205,4 gigawattpiek aan zonnepanelen. De Europese Unie zou dat opgesteld vermogen volgens Bloomberg en Reuters tot 2030 ruimschoots willen verdubbelen naar 500 gigawattpiek. Dat is echter slechts de helft van de wens die SolarPower Europe en België samen met 4 andere EU-lidstaten eerder uitspraken.

European Solar Rooftops Initiative
Brussel zou een ‘European Solar Rooftops Initiative’ lanceren om de gasgestookte stroom en verwarming van huizen, kantoren, winkels en fabrieken te verminderen. Het Europese plan omvat volgens de persbureaus een ‘snelle, massale plaatsing’ van zonnepanelen op daken, te beginnen met gebouwen met het hoogste energieverbruik. Ook wil de Europese Commissie de vergunningverlening voor de installatie van zonnepanelen op daken verkorten tot minder dan 3 maanden.

EU Solar Industry Alliance
Een ander onderdeel van REPowerEU zou het plan zijn om regeringen en onderwijsinstellingen samen te laten werken aan het opleiden van werknemers voor de zonne-energiesector, terwijl een ‘EU Solar Industry Alliance’ de Europese productie van zonnepanelen moet herstellen.

Hiertoe zouden miljarden euro’s aan financiering nodig zijn. ‘De Europese zonne-energie-industrie bevindt zich de facto op een dieptepunt in een tijd waarin we de oorlogskas van Poetin vullen en burgers veel geld moeten uitgeven aan elektriciteit’, aldus de Duitse Europarlementariër Michael Bloss vanaf de conferentie van de vakbeurs Intersolar Europe. ‘De Europese burgers kunnen de hoge prijzen niet meer betalen.’

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

Maart 2023

Certificeringsregeling in de maak bij InstallQ: ‘Licence to operate voor zakelijke pv-projecten’ iMVO-convenant hernieuwbare energie klaar: ‘Zonne-energiesector mag ogen niet sluiten, niks doen geen optie’ NIYATA...
Vacatures
Dijkman Zonne-energie zoekt:

Monteur zonnepanelen

Fulltime (40 uur) - Heino, 8141 GN 23
Everday zoekt:

Ervaren accountmanager

Fulltime (40 uur) - Rosmalen, Graafsebaan 135
Meld mij aan voor de nieuwsbrief!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!