logo
wvhj2023
© Tesvolt
© Tesvolt
12 maart 2022

SolarPower Europe presenteert route naar 1 terawattpiek zonnepanelen

SolarPower Europe heeft een plan gepresenteerd om de Europese Unie in 2030 over 1 terawattpiek aan zonnepanelen te laten beschikken en daarmee het gebruik van Russisch gas fors te verminderen.

De Europese koepelorganisatie heeft het ‘1TW Solar Pathway for 2030’ opgesteld in antwoord op de presentatie van REPowerEU. In dat plan stelde de Europese Commissie eerder deze week dat Europa voor 2030 volledig van het Russisch gas af kan en dit jaar 15 terawattuur zonne-energie kan opwekken.

Juiste kaders
‘Als reactie op de voorstellen van de Europese Commissie en als erkenning voor de hernieuwde geopolitieke urgentie van de transitie naar hernieuwbare energie, heeft SolarPower Europe een route gepubliceerd naar het terawattniveau van zonne-energie in Europa’, duidt Walburga Hemetsberger, chief executive officer van SolarPower Europe. ‘Met de juiste kaders is 1 terawattpiek aan pv-capaciteit in 2030 voor Europa binnen handbereik.’

Met inbegrip van de doelstelling voor zonne-energie op daken, voorziet de REPowerEU-strategie van de Europese Commissie in 420 gigawattpiek aan extra zonnepanelen voor de EU tegen 2030, waarmee het cumulatief opgestelde vermogen zou uitkomen op 565 gigawattpiek. In het business-as-usualscenario – het meest waarschijnlijke scenario gehanteerd door SolarPower Europe – zou dat in 2030 echter al 672 gigawattpiek bedragen. Het noodzakelijke ambitieniveau via een versneld, hoog scenario kan volgens de koepelorganisatie tegen 2030 leiden tot meer dan 1 terawattpiek aan opgesteld pv-vermogen.

De investeringskosten om de Europese Unie in 2030 naar de terawattschaal te brengen, zouden volgens SolarPower Europe 782 miljard euro bedragen. Dat is 74 procent hoger dan het ‘business-as-usual’-scenario, maar dat scenario zou dan ook ontoereikend zijn om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graad Celsius.

Parallel met China
De Europese koepel trekt de parallel met China dat vorig jaar 54 gigawattpiek aan zonnepanelen installeerde en dit jaar naar verwachting 91 tot 92 gigawattpiek. Eenzelfde procentuele, snelle groei behoort volgens SolarPower Europe ook voor Europa tot de mogelijkheden als men maar barrières wegneemt, vooral bij het verstrekken van vergunningen (red. zie kader).

In het versnelde scenario ‘hoog’ van SolarPower Europe zou het installatietempo dit jaar met 3 gigawattpiek omhoog kunnen, om vervolgens in de periode 2023-2025 een installatieniveau van 112 gigawattpiek te bereiken. Dat laatste is 46 gigawattpiek hoger dan het hoogste scenario dat SolarPower Europe in zijn eerdere marktonderzoeksrapporten gehanteerd heeft.

4 verzoeken aan de Europese Unie

SolarPower Europe stelt dat de sleutel tot een snellere ontwikkeling van zonne-energie het toestaan van elk type toepassing is, geflankeerd door de volgende 4 maatregelen om op korte termijn een massale toename van pv-installaties mogelijk te maken.

1. Vermenigvuldig de uitrol van zonnepanelen op daken door:

  • een mandaat voor zonnepanelen, energieopslag en warmtepompen te creëren voor nieuwe gebouwen;
  • een verbod op nieuwe gas- en olieketels;
  • 20 miljard euro beschikbaar te stellen voor zonnepanelen op daken via het European Energy Efficiency Fonds (EEEF).

2. De ontwikkeling van zonne-energie op utiliteitsschaal te faciliteren door:

  • alle lidstaten een mandaat te geven om geschikte gebieden voor de ontwikkeling van zonne-energie te identificeren, gericht op versnelde ontwikkeling in 2022;
  • de tarieven voor netaansluiting te bevriezen in de periode 2022-2024;

3. De weg te banen voor slimme en hybride zonne-energieprojecten door:

  • een Europese taskforce te lanceren voor projecten die zonne-energie, wind en energieopslag combineren.

4. Versnel de ontwikkeling van Europese productiecapaciteit voor zonnepanelen door:

  • 1 miljard euro financiering beschikbaar te stellen via Europese investerings- en innovatiefondsen voor de ontwikkeling van de volledige waardeketen, vergelijkbaar zoals dat gebeurt voor de chipsindustrie.
Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten