logo
wvhj2023
© Vanderwolfimages | Dreamstime.com
© Vanderwolfimages | Dreamstime.com
9 mei 2022

België vraagt Europa zonnepanelen op daken te verplichten en Europese productie te herstellen

In een gezamenlijke brief met de energieministers van Litouwen, Luxemburg, Oostenrijk en Spanje vraagt de Belgische minister Tinne Van der Straeten de Europese Unie (EU) om zonnepanelen op daken te verplichten.

In een brief gericht aan Eurocommissarissen Frans Timmermans en Kadri Simson vragen de 5 landen aan de EU om een reeks acties in gang te zetten.

Rusland
‘Elk zonnepaneel vermindert onze energieafhankelijkheid van Rusland onmiddellijk en direct’, schrijven de ministers. ‘Daarnaast vermindert de versnelde uitrol van zonne-energie de blootstelling aan hoge energieprijzen en creëert het lokale banen, terwijl het tegelijkertijd de uitstoot van broeikasgassen vermindert en helpt onze klimaatdoelen te bereiken.’

‘We zijn van mening dat er nog steeds potentieel is om de doelstellingen van de Nationale Energie- en Klimaatplannen (NECP’s) te verhogen in het licht van de veranderde geopolitieke situatie en om het potentieel van zonne-energie als een belangrijke hernieuwbare-energiebron voor daken en gevels van gebouwen te ontsluiten’, vervolgt de brief.

Zonnegolf
De 5 landen voegen zich met hun brief bij de eerdere oproep van brancheorganisatie SolarPower Europe om een reeks maatregelen te nemen die de realisatie van 1 terawattpiek zonnepanelen in 2030 mogelijk maken.

‘Zonder de huidige uitdagingen en het marktfalen van de Europese pv-productie naar behoren aan te pakken, loopt de EU het risico de afhankelijkheid van Russische olie en gas om te buigen in een toenemende afhankelijkheid op lange termijn van grondstoffen en zonne-energieproducten uit China of andere opkomende wereldwijde pv-leveranciers’, aldus de ministers. ‘De EU kan tegen 2030 minstens 70 miljoen zonnedaken plaatsen in Europa. Dit zal goed zijn voor een jaarlijkse elektriciteitsproductie van 1.100 terawattuur en miljoenen lokale banen creëren. De Europese Renovatiegolf moet dan ook gecombineerd worden met een Zonnegolf.’

Zonnewet
De 5 landen vragen de Europese Commissie daarom als onderdeel van REPowerEU – een Europees plan waarmee de Europese Unie voor 2030 volledig van het Russisch gas af kan – een European Solar Act in het leven te roepen.

6 punten zouden volgens België, Litouwen, Luxemburg, Oostenrijk en Spanje in ieder geval onderdeel moeten zijn van die zonnewet.

Verplichten
Zonnedaken zouden de norm moeten zijn voor nieuwbouwwoningen en voor huizen die een ingrijpende renovatie of dakrenovatie ondergaan. Op grond van EU-wetgeving zouden zonnedaken verplicht moeten worden. ‘Met name op platte daken, openbare gebouwen, supermarkten en kleinhandelszaken, evenals industriële en brownfieldgebieden’, aldus de 5 landen.

Ten tweede willen de landen dat alle beschikbare financiële instrumenten ingezet worden voor de uitrol van zonne-energie en de Europese productie van zonnepanelen. Verder moet de Europese Commissie de lidstaten meer steun verlenen om het potentieel van de uitrol van zonne-energie bij consumenten te ontsluiten, onder meer via energiegemeenschappen.

Productie
Ten vierde roepen de 5 landen op tot de lancering van een specifiek ondersteuningsmechanisme dat gericht is op het opschalen van de bestaande Europese productiecapaciteit voor zonne-energieproducten. ‘Dit kan op verschillende manieren. Bijvoorbeeld via een speciale oproep in het kader van het Innovatiefonds of andere relevante EU-instrumenten, een mandaat aan de Europese Investeringsbank om financiële steun te verlenen aan fabrieken en de haalbaarheid te onderzoeken van het opzetten van een Important Project of Common European Interest (IPCEI, red. een belangrijk project van gemeenschappelijk Europees belang) voor de productie van pv-producten in Europa. De Europese Commissie moet zichzelf ten doel stellen dat tegen 2030 75 procent van de geïnstalleerde pv-capaciteit in de EU wordt geproduceerd.’

De laatste 2 maatregelen die de Europese Commissie volgens de 5 landen zou moeten nemen, is inzetten op circulariteit en zorgdragen voor de beschikbaarheid van voldoende arbeidskrachten.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten