Solar Magazine - IEA: ‘Ondanks tekorten en hogere prijzen zonnepanelen recordjaar hernieuwbare energie op komst’
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
IEA: ‘Ondanks tekorten en hogere prijzen zonnepanelen recordjaar hernieuwbare energie op komst’
© Viewimage | Dreamstime.com

IEA: ‘Ondanks tekorten en hogere prijzen zonnepanelen recordjaar hernieuwbare energie op komst’

2022 wordt een nieuw recordjaar voor uitrol van hernieuwbare energie, waaronder zonnepanelen. Dat voorspelt het internationaal energieagentschap IEA in een nieuw onderzoeksrapport.

Toenemende zorgen over energiezekerheid en klimaatverandering zijn de belangrijkste drijvers achter het nieuwe recordjaar waarin volgens de onderzoekers 320 gigawatt(piek) aan nieuwe opwekcapaciteit voor onder meer windmolens en zonnepanelen geïnstalleerd zal worden. Dat is een groei van ruim 8 procent ten opzichte van de 295 gigawatt(piek) een jaar eerder.

Prijzen zonnepanelen
De onderzoekers constateren wel dat de groei van hernieuwbare energie wordt belemmerd door problemen in de toeleveringsketen. Het agentschap stelt dat de kosten voor het installeren van zonnepanelen dit jaar en volgend jaar hoog zullen blijven als gevolg van hogere grondstof- en transportprijzen. Toch verbetert de concurrentiepositie juist door de veel sterkere stijgingen van de aardgas- en steenkoolprijzen.

Desondanks zal zonne-energie 60 procent van het in 2022 nieuw geïnstalleerde vermogen voor haar rekening nemen, gevolgd door windenergie en waterkracht. ‘De ontwikkelingen op de energiemarkt in de afgelopen maanden – vooral in Europa – hebben eens te meer bewezen dat hernieuwbare- energiebronnen een essentiële rol spelen bij het verbeteren van de energiezekerheid, naast hun bewezen effectiviteit bij het verminderen van emissies’, aldus Fatih Birol, uitvoerend directeur bij het IEA. ‘Het verminderen van de bureaucratie, het versnellen van vergunningen en het bieden van de juiste prikkels voor een snellere inzet van hernieuwbare-energiebronnen zijn enkele van de belangrijkste maatregelen die regeringen kunnen nemen om de huidige energiezekerheid en marktuitdagingen aan te pakken, terwijl we dan de mogelijkheid levend houden om onze internationale klimaatdoelen te bereiken.’

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

Mei 2022

Realtime interface op komst: ‘Noodrem leidt tot enorme hoeveelheid extra aansluitcapaciteit  wind- en zonne-energie’ Professor Wim Sinke zwaait af: ‘We still ain’t seen nothing yet’ Zonnemarkt: ‘Einde...
Vacatures
KiesZon zoekt:

Solar Service Monteur

Fulltime (40 uur) - Rosmalen, Graafsebaan 135, 5248 NL
kWh People zoekt:

Business Developer Benelux

Fulltime (40 uur) - Benelux
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!