Solar Magazine - ITRPV: grotere wafers en zonnepanelen blijven marktaandeel winnen, prijzen stijgen voor eerst in 10 jaar
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
ITRPV: grotere wafers en zonnepanelen blijven marktaandeel winnen, prijzen stijgen voor eerst in 10 jaar
© LONGi

ITRPV: grotere wafers en zonnepanelen blijven marktaandeel winnen, prijzen stijgen voor eerst in 10 jaar

Grotere wafers en grotere zonnepanelen blijven de komende jaren snel marktaandeel winnen. De prijzen van zonnecellen zijn daarbij in 2021 voor het eerst in 10 jaar tijd niet gedaald, maar juist gestegen.

Het zijn de 2 belangrijkste conclusies van de dertiende editie van de International Technology Roadmap for Photovoltaic (ITRPV). De redactie van Solar Magazine zet de highlights op een rij.

Op het gebied van waferformaten is een sterke trend zichtbaar naar grotere wafers en grotere zonnepanelen. De kleinere waferformaten – M4-wafers (166 bij 166 millimeter) en kleiner – zullen volgens de auteurs van de ITRPV de komende 3 jaar verdwijnen ten gunste van M6-wafers (166 bij 16,6 millimeter), M10-wafers (182 x182 millimeter) en M12-wafers (210 x 210 millimeter).

Groter dan M12

De aanzienlijk grotere waferformaten leiden op hun beurt tot grotere zonnepanelen, zowel voor toepassingen op het dak als op grond en water. Voor dakgebonden installaties hebben zonnepanelen kleiner dan 1,8 vierkante meter volgens de onderzoekers een marktaandeel van 50 procent. Voor zonneparken is momenteel 60 procent van de pv-modules groter dan 2,5 vierkante meter en dit aandeel zal naar verwachting toenemen tot meer dan 85 procent in 2032. Bovendien zal maar liefst 16 procent van de zonnepanelen voor zonneparken te zijner tijd groter zijn dan 3 vierkante meter. Het ITRPV voorspelt daarbij vanaf 2029 ook een marktaandeel van enkele procenten voor wafers groter dan M12-wafers van 210 bij 210 millimeter.

Ibc en tandem
Dit jaar verwachten de onderzoekers een verdere toename van het marktaandeel van monokristallijn siliciumwafers naar circa 90 procent. Het marktaandeel van n-type silicium zal daarbij de komende 10 jaar toenemen van de huidige 20 procent naar ongeveer 70 procent. Perc-zonnecellen blijven daarbij dominant – inclusief de daaruit geëvolueerde n-type industriële Tunnel Oxide Passivated Contact (TOPCon-)zonnecellen – maar zien het marktaandeel wel krimpen van 85 procent in 2022 naar 70 procent in 2032. Heterojunctiezonnecellen zullen een marktaandeel van 19 procent bemachtigen, terwijl andere hoogrendementstechnologieën zoals interdigitated back contact (ibc)- en tandemzonnecellen volgen met ieder ongeveer 5 procent marktaandeel.

10 tot 15 procent duurder
De gemiddelde prijs van kristallijn siliciumzonnepanelen steeg in 2021 met ongeveer 10 procent ten opzichte van eind 2020 en zelfs met bijna 15 procent zonder rekening te houden met de jaarlijkse inflatie (red. zie tabel). De langjarige trend waarbij decennialang prijsverlagingen werden gerealiseerd, werd in 2021 daarmee voor het eerst verstoord. Dit schrijven de onderzoekers toe aan de verdrievoudiging van de prijs voor polysilicium en wafers. Zonnecel- en zonnepaneelfabrikanten absorbeerden de prijsverhoging slechts ten dele.

​Lees hier het volledige artikel in de mei 2022-editie van Solar Magazine.

Deel dit bericht

Producten uit de Solar Magazine Productzoeker

Nu in Solar Magazine

September 2022

Verzekeraars massaal gestopt met vergoeden onzichtbare schade aan zonnepanelen Belangenorganisaties verdeeld over afbouw salderingsregeling zonnepanelen HERO: van toxisch pv-glas naar circulaire glas-polymeerfrontsheet voor zonnepanelen...
Vacatures
Winst uit je woning zoekt:

Productmanager Verduurzaming

Fulltime (40 uur) - Haarlem, 2011 MA
Zonmaat zoekt:

Elektricien

32-40 uur - Provincie Utrecht
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!