logo
wvhj2023
© Meyer Burger
© Meyer Burger
29 maart 2022

Meyer Burger: dit jaar eerste levering zonnedakpannen, productie verder opgeschaald

De Zwitserse fabrikant van zonnepanelen Meyer Burger meldt nog dit jaar de uitlevering van zijn zonnedakpannen te starten. Bovendien wordt de productie in Europa én Amerika verder opgeschaald.

Meyer Burger toonde afgelopen najaar op de vakbeurs Intersolar Europe in München een sneak preview van de zonnedakpannen.

Wedergeboorte
Met de opening van zijn productielocaties voor zonnecellen in Thalheim en zonnepanelen in Freiberg stelt Meyer Burger zijn strategische doelen voor 2021 bereikt te hebben. Het bedrijf heeft zichzelf met succes getransformeerd van een leverancier van hightechproductieapparatuur tot een geïntegreerde fabrikant van zonnecellen en zonnepanelen.

‘De huidige wereldwijde economische en politieke situatie is zeer uitdagend, maar heeft tegelijkertijd het momentum voor zonne-energie in het algemeen en de wedergeboorte van de Europese en Amerikaanse pv-industrie sterk vergroot’, aldus het bedrijf in zijn jaarverslag.

Uitverkocht
De resultaten van het boekjaar 2021 weerspiegelen de transformatie van het businessmodel. De geconsolideerde netto-omzet daalde van circa 88 tot zo’n 39 miljoen euro, waarvan ruim 8 miljoen euro afkomstig was van de eerste 20 megawattpiek aan zonnepanelen die verkocht werd. Door het toegenomen aantal werknemers en afschrijvingen van de investeringen in productiemachines groeide het negatieve bedrijfsresultaat na afschrijvingen van zo’n 57 naar ruim 83 miljoen euro. Meyer Burger heeft echter nog ruim 225 miljoen euro in kas voor de financiering van toekomstige investeringen.

De vraag in het residentiële en kleine commerciële rooftop-segment, dat het prioriteitssegment van Meyer Burger was, heeft zich sterk ontwikkeld. Het bedrijf is bijna de hele eerste helft van 2022 uitverkocht en de prijzen voldoen aan de verwachtingen.

Ziekteverzuim
In het licht van de sterke vraag van klanten en de gunstige politieke omgeving werkt Meyer Burger aan een versnelling van zijn uitbreidingsplannen, vooral gedreven door snellere groei in de nutssector.

Wel heeft het opvoeren van productie in het vierde kwartaal van vorig jaar en aan het begin van 2022 vertraging opgelopen door de coronapandemie. Een aanzienlijk hoger dan normaal ziekteverzuim dwong de onderneming om de productie tijdelijk te verminderen. Toch is de uitbreiding tot een jaarlijkse productiecapaciteit van 1,4 gigawattpiek zonnecellen in Thalheim en 1 gigawattpiek zonnepanelen in Freiberg in volle gang. De opvoering van de productiecapaciteit moet nog dit jaar afgerond worden, waarbij de zonnepaneelproductie in 2022 zal uitkomen op 500 megawattpiek.

Verenigde Staten
Voor de Amerikaanse productielocatie in Goodyear – in de staat Arizona – wordt gewerkt aan de fabrieksplanning. De jaarlijkse productiecapaciteit in de Verenigde Staten zal in eerste instantie 0,4 gigawattpiek bedragen en naar verwachting in 2023 beschikbaar komen.

De bestaande infrastructuur in Goodyear maakt een uitbreiding van de productie naar 1,5 gigawattpiek mogelijk.

Nieuwe producten
Meyer Burger is verder van plan om in 2022 nieuwe producten te lanceren voor het commerciële & industriële klantensegment. De realisatie van de eerste pilotprojecten voor zonnedakpannen voor klanten wordt verwacht in de tweede helft van 2022.

Het bedrijf stelt te werken aan een versnelling van de uitbreidingsplannen die het oorspronkelijk heeft gecommuniceerd, die voorzagen in een pauze in 2023, gevolgd door een matige groei naar 7 gigawattpiek in 2027. Het nieuwe initiatief omvat ook de strategische borging van de toeleveringsketens voor benodigde materialen en componenten. Door de hoge schaalbaarheid van de vraag in het utiliteitssegment wil Meyer Burger de groei in dit marktsegment versnellen.

Afnameovereenkomsten
Om de versnelde opschaling van de productie te vergemakkelijken, streeft Meyer Burger langlopende afnameovereenkomsten na met grote projectontwikkelaars, independent power producers en nutsbedrijven. Die overeenkomsten bieden het bedrijf niet alleen een garantie op de verkoop van de geproduceerde zonnepanelen, maar leveren tegelijkertijd een bijdrage aan de investeringen die nodig zijn voor de productie-uitbreiding. Dit potentieel nieuwe model maakt volgens het bedrijf een snellere schaalvergroting mogelijk, terwijl de kapitaalintensiteit voor het bedrijf wordt verminderd.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten