De fabriek in de Verenigde Staten moet een capaciteit van 400 megawattpiek krijgen.
Overheidsondersteuning
Gunstige marktomstandigheden, groeimogelijkheden en overheidsondersteuning voor de zonne-energiesector vormden de basis voor het besluit van Meyer Burger om een productielocatie in de Verenigde Staten te vestigen. Het bedrijf herhaalt zonnepanelen te willen produceren in de buurt van de eindklanten en met materiaal van regionale leveranciers, om zo de algehele duurzaamheid te verbeteren door de transportemissies te verminderen en de CO2-footprint van zonnepanelen zo laag mogelijk te maken.
De initiële productiecapaciteit van de fabriek die eind 2022 de deuren moet openen, zal 400 megawattpiek bedragen, maar er is volgens het bedrijf potentieel om dit met meerdere gigawattpiek uit te breiden. Op volle capaciteit zal de fabriek honderden productiebanen bieden.
Selectie locatie
De onderhandelingen met meerdere Amerikaanse staten zijn in volle gang en de definitieve selectie van de locatie voor de fabriek wordt tegen eind 2021 verwacht. De aanschaf van alle machines en apparatuur voor de Amerikaanse fabriek vindt parallel plaats met de definitieve locatieselectie om een snelle opschaling van de productie mogelijk te maken.
Belangrijke criteria voor locatieselectie zijn onder meer bestaande faciliteiten, regelgevende en fiscale kaders, staats- en lokale economische ontwikkelingsprogramma’s, de beschikbaarheid van geschoolde arbeidskrachten, de nabijheid van transportinfrastructuur en inzet van de lokale gemeenschap.
Rijke geschiedenis
Chief executive officer Gunter Erfurt over de investeringsbeslissing: ‘De Verenigde Staten hebben een rijke geschiedenis in de zonne-energie-industrie. ’s Werelds eerste pv-productiefaciliteit werd in de jaren ’70 in Californië opgericht – ver voor Europa en Azië. Nu is het tijd om terug te keren naar de wortels van de industrie en een einde te maken aan de afhankelijkheid van offshore-import. Onze gepatenteerde heterojunctiezonneceltechnologie en gepatenteerde SmartWire-moduletechnologie stellen ons in staat om economisch concurrerende zonne-energieproducten te vervaardigen voor onze klanten.’
De juni 2024-editie van Solar Magazine is verschenen. Het tijdschrift bevat artikelen over de toekomst van de Nederlandse pv-markt, het potentieel van de directe lijn, balkonzonnepanelen en het verhogen van het zelfverbruik.