Solar Magazine - Tweede Kamer verwerpt moties om Regeling Groenprojecten te verbeteren voor zonnepanelen
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Tweede Kamer verwerpt moties om Regeling Groenprojecten te verbeteren voor zonnepanelen
© Maarten Zeehandelaar | Dreamstime.com

Tweede Kamer verwerpt moties om Regeling Groenprojecten te verbeteren voor zonnepanelen

De Tweede Kamer heeft met een ruime meerderheid 2 moties verworpen van GroenLinks en de Partij voor de Dieren om de Regeling Groenprojecten aantrekkelijker te maken voor zonnepanelen.

De Regeling Groenprojecten ging in 1995 van start om met een belastingvoordeel investeringen in duurzame projecten interessanter te maken voor beleggers. De overheid stimuleert zo met rentekorting op een lening bij de bank investeringen in onder meer zonnepanelen en zonnecollectoren.

SDE++
Vanwege de Groenregeling wordt in de subsidieregeling SDE++ ook standaard rekening gehouden met een vreemd vermogen korting van –0,5 procent rente. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en het ministerie voor Infrastructuur en Waterstaat lieten vorig jaar weten de voorwaarden voor het verkrijgen van financiering aan te willen scherpen.

Brancheorganisatie Holland Solar raadde een reeks andere wijzigingen af, omdat dit de uitrol van zonne-energie eerder zou vertragen dan versnellen.

Vermogensgarantie
De Partij voor de Dieren had een motie ingediend om 1 van de door Holland Solar gesignaleerde knelpunten weg te nemen, te weten om de aan zonnepanelen gestelde eisen te verlagen naar een vermogensgarantie van 80 procent na 25 jaar en een productgarantie van ten minste 10 jaar. Staatssecretaris Vivianne Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat ontraadde de motie omdat de regeling bedoeld is voor innovatieve, milieuvriendelijke technieken en niet zozeer om zonne-energie in de breedte te stimuleren. ‘Daarvoor zijn zonnepanelen al te gangbaar’, aldus Heijnen.

De Tweede Kamer heeft nu haar advies opgevolgd door tegen de motie stemmen. De fracties van de SP, GroenLinks, Volt, DENK, de PvdA, de PvdD, Fractie Den Haan, de SGP, Lid Omtzigt en BBB stemden weliswaar voor de motie, maar er was geen Kamermeerderheid omdat de leden van de fracties van D66, de ChristenUnie, de VVD, het CDA, JA21, de PVV, FVD en Groep Van Haga tegen de motie stemden.

Stimuleren
Suzanne Kröger diende vorige week namens GroenLinks ook een motie in om de toepassing van zonnepanelen te vereenvoudigen en bevatte een oproep om de eisen te beperken. Staatssecretaris Heijnen ontraadde ook die motie.

De fracties van de SP, GroenLinks, Volt, DENK, de PvdA, de PvdD, de SGP, Lid Omtzigt en BBB stemden voor de motie en de fracties van Fractie Den Haan, D66, de ChristenUnie, de VVD, het CDA, JA21, de PVV, FVD en Groep Van Haga stemden tegen.

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

September 2023

Installateurs zonnepanelen bang voor teruglopende verkopen: ‘Acties energiebedrijven olie op het vuur’ Verkiezingen: ‘Niet overdramatiseren als afbouw salderingsregeling zonnepanelen pas in 2026 begint’...
Vacatures
SolarNRG zoekt:

Manager Warmtepompen

Fulltime (40 uur) - Poeldijk
OUXO Energy B.V. zoekt:

Binnenwerk monteur MBO4 Elektrotechniek

Fulltime (40 uur) - Handelsweg 14, 9482 WE Tynaarlo
Meld mij aan voor de nieuwsbrief!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!