logo
wvhj2023
© TenneT
© TenneT
23 maart 2022

Netbeheerders: snel aanpassing verouderde subsidies en wetten nodig om stroomnet beter te benutten

Het kabinet en de toezichthouders moeten zo snel mogelijk verouderde subsidieregelingen en wet- en regelgeving aanpassen om het steeds vollere stroomnet efficiënter te kunnen benutten. Dat stelt Netbeheer Nederland.

CE Delft concludeert in een nieuw onderzoeksrapport dat de verzwaringsopgave van de netbeheerders groot is en versneld moet doorgaan. De onderzoekers presenteren in het rapport, dat gemaakt is in opdracht van de netbeheerders, 8 beleidsmaatregelen voor een efficiënter gebruik van het stroomnet.

Nieuwe spelregels
De netbeheerders roepen de rijksoverheid en toezichthouders naar aanleiding van het rapport op om versneld nieuwe spelregels te introduceren om het elektriciteitsnet slimmer en dus efficiënter te gebruiken. Zo kunnen de netbeheerders meer bedrijven aansluiten en meer groene stroom transporteren.

‘Op dit moment staan er enkele duizenden producenten van groene stroom en bedrijven op de wachtlijsten van netbeheerders’, aldus Netbeheer Nederland. ‘Het Nederlandse elektriciteitsnet vormt de basis voor de verduurzaming en economische ontwikkeling van ons land. Maar door de in korte tijd zeer snel toegenomen vraag naar elektriciteit en snelle opkomst van zonneparken raakt het net op steeds meer plekken vol. Netbeheerders werken overal aan de verzwaring en uitbreiding van het elektriciteitsnet, maar dit gaat niet snel genoeg om alle ontwikkelingen bij te houden. Het is van het grootste belang – zowel in economisch opzicht als voor de verdere verduurzaming van onze energiehuishouding – om op korte termijn de grootste knelpunten op het elektriciteitsnet aan te pakken.’

Snelle herziening
Door snelle herziening van verouderde wet- en regelgeving en tariefstelsels en subsidies zien de netbeheerders mogelijkheden om ook op de korte termijn de schaarste op het stroomnet te verminderen en te bouwen aan het energiesysteem van de toekomst.

‘Met slimme (financiële) prikkels kunnen technieken zoals opslag worden gestimuleerd’, aldus Netbeheer Nederland. ‘Ook worden gebruikers geprikkeld om een maatschappelijk optimale afweging te maken van hun energieverbruik en kunnen bedrijven gebruikmaken van de overcapaciteit in het netwerk. Het realiseren van die slimmigheden is nog niet zo gemakkelijk. Veel van de wetten en regels over het energiesysteem stammen nog uit een tijd waar fossiele energie de boventoon voerde. Zo worden gebruikers veelal niet gestimuleerd om hun energieverbruik af te stemmen op het energiesysteem en weten netbeheerders maar beperkt waar zij welke infrastructuur moeten bouwen. In het CE Delft-rapport staan ook een aantal beleidsmaatregelen waar de netbeheerders zelf mee aan de slag kunnen. Dat gaan ze vanzelfsprekend ook doen.’

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten