Solar Magazine - Vlaams Energie- en Klimaatagentschap onderzoekt uitblijven dynamische energiecontracten
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Vlaams Energie- en Klimaatagentschap onderzoekt uitblijven dynamische energiecontracten
© Kristof Lauwers | Dreamstime.com

Vlaams Energie- en Klimaatagentschap onderzoekt uitblijven dynamische energiecontracten

Het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA) heeft 3E opdracht gegeven te onderzoeken waarom energiebedrijven in Vlaanderen tot dusver geen dynamische energiecontracten aanbieden.

Bij dit type contracten voor gezinnen en kleine en middelgrote ondernemingen (kmo’s) schommelt de prijs – per uur, half uur en kwartier – naar gelang de vraag en het aanbod op de Belgische elektriciteitsmarkt. In functie van de vraag en het aanbod op de day-ahead- of intradaymarkten schommelt de prijs die de verbruiker betaalt in de loop van de dag/nacht en het uur van afname. Zo’n tarief kan op bepaalde momenten interessanter zijn dan een standaardelektriciteitscontract.

Time-of-use
3E voert voor het VEKA momenteel een enquête uit om na te gaan wat er nodig is om dynamische contracten verder te stimuleren bij Vlaamse huishoudens en kleine of middelgrote ondernemingen. Daarbij wordt wel rekening gehouden met normale marktomstandigheden; niet met de huidige hoge energieprijzen.

De focus ligt op dynamische contracten met real-time pricing en verschillend van time-of-useprijzen en vaste/variabele prijzen. Time-of-useprijzen houden in dat de elektriciteitsprijzen worden vastgesteld voor specifieke perioden van de dag of de week als piekuren (avond) en daluren (nacht). Bij een contract met vaste elektriciteitsprijzen ligt de prijs voor de levering van elektriciteit vast voor de duur van het contract. Bij contracten met variabele energieprijzen kan de elektriciteitsprijs gedurende de looptijd variëren. Variabele prijzen kunnen stijgen, maar ook dalen.

Belanghebbenden kunnen tot en met 31 maart deelnemen aan een enquête van 3E.

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

Marktgids Zonne-energie 2023

De Marktgids Zonne-energie 2023 kent 13 rubrieken met onder meer de volgende redactionele artikelen: COVERSTORY  Zakelijke verkopen mogen niet opnieuw achterblijven, Vlaamse en Nederlandse zonne-energiesector verwachten...
Vacatures
SolarNRG zoekt:

Junior Beheerder Onderhoudscontracten

Fulltime (40 uur) - Poeldijk
SolarNRG zoekt:

CAD Tekenaar

Fulltime (40 uur) - Poeldijk
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!