Solar Magazine - VREG: terugleveringsvergoedingen voor eigenaren van zonnepanelen in Vlaanderen stijgen
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
VREG: terugleveringsvergoedingen voor eigenaren van zonnepanelen in Vlaanderen stijgen
© Belgian Solar

VREG: terugleveringsvergoedingen voor eigenaren van zonnepanelen in Vlaanderen stijgen

De hoogte van de vergoeding die Vlamingen met zonnepanelen op het dak van hun woning ontvangen van energieleveranciers is in 2021 al met 8 eurocent per kilowattuur gestegen. Dat meldt energieregulator VREG.

‘We merken dit najaar niet alleen een sterke stijging in de afnameprijzen voor elektriciteit, ook de terugleveringsvergoedingen stijgen’, meldt de VREG. ‘In januari was de terugleveringsvergoeding voor een gezin gemiddeld 3 eurocent per kilowattuur, in november was dit 11 eurocent. Vooral de stijgende prijzen op de groothandelsmarkten verklaren die toename.’

Rekenvoorbeeld
De VREG komt daarbij met een rekenvoorbeeld van een gezin met zonnepanelen dat jaarlijks 3.600 kilowattuur zonne-energie produceert. Het huishouden verbruikt van de opgewekte zonnestroom 35 procent onmiddellijk zelf.

Daarmee injecteert het gezin jaarlijks zo’n 2.340 kilowattuur op het net. Aan de huidige prijzen levert die geïnjecteerde stroom gemiddeld 257,40 euro op, terwijl dat afgelopen januari ‘slechts’ 70,20 euro was.  

Prijsvergelijker
De VREG nam eerder dit jaar de teruglevercontracten van energiebedrijven op in zijn prijsvergelijker V-test. Zo kunnen eigenaren van zonnepanelen een eerlijke vergelijking maken.

Vanaf 2021 moeten inwoners van Vlaanderen die zonnepanelen op hun dak leggen, 2 energiecontracten afsluiten: één voor de stroom die ze aankopen en één voor de stroom die ze verkopen. 

Op dit moment biedt de V-test 57 verschillende terugleveringscontracten voor gezinnen aan en dat door in totaal 18 verschillende energieleveranciers. 39 van die contracten hebben een variabele prijs, 17 een vaste prijs en 1 een dynamische prijs.

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

Maart 2023

Certificeringsregeling in de maak bij InstallQ: ‘Licence to operate voor zakelijke pv-projecten’ iMVO-convenant hernieuwbare energie klaar: ‘Zonne-energiesector mag ogen niet sluiten, niks doen geen optie’ NIYATA...
Vacatures
Everday zoekt:

Ervaren accountmanager

Fulltime (40 uur) - Rosmalen, Graafsebaan 135
Triple Solar zoekt:

Full-stack developer

Fulltime (40 uur) - Amsterdam, 1033 MT, Programmeurstraat 6B
Meld mij aan voor de nieuwsbrief!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!