logo
wvhj2023
© Saheer Cassim | Dreamstime.com
© Saheer Cassim | Dreamstime.com
8 maart 2022

Gemeenteraadsverkiezingen: politiek Eindhoven wil zonnepanelen de norm maken

Met de gemeenteraadsverkiezingen van 14 tot en met 16 maart in het vooruitzicht blikt Solar Magazine vooruit en worden wensen van politieke partijen uit de 5 grootste steden in beeld gebracht. Ditmaal Eindhoven.

In Eindhoven kan er dit jaar gestemd worden op 17 partijen. Van de landelijk bekende partijen tot regionale spelers als De Feestpartij van Johan Vlemmix en Gewoon Eindhoven. De huidige coalitie wordt gevormd door VVD, GroenLinks, PvdA en CDA.

Bij de vorige verkiezingen, 4 jaar geleden, zwegen de grootste politieke partijen in Eindhoven zonnepanelen dood. Dat is nu niet meer het geval. Maar toch besteden meerdere Eindhovense partijen geen enkele aandacht aan zonne-energie, waaronder 50PLUS, ChristenUnie, De Feestpartij en Gewoon Eindhoven. Daarnaast hebben DENK en Forum voor Democratie geen lokaal verkiezingsprogramma.

VVD: zonnepanelen vergemakkelijken
De VVD wil het Eindhovenaren zo gemakkelijk mogelijk maken om zonnepanelen en laadpalen aan te vragen door procedures simpeler te maken, maar zet zich ook in om het privéladen in de openbare ruimte gemakkelijker te maken. ‘Omdat de netwerk- en aansluitcapaciteit te klein is (de levertijd van een aansluiting bedraagt meer dan 1 jaar) en de vraag groeit, moeten we de infrastructuur voor de energietransitie sneller aanpakken: meer netwerkcapaciteit, meer laadpalen et cetera’, aldus de partij. Voordat een wijk overgaat op een andere energievoorziening dan gas, zorgen we ervoor dat inwoners een betaalbaar alternatief aangeboden krijgen. Denk aan slimme energienetwerken, waarbij huishoudens overtollige duurzame energie onderling kunnen delen. Het gasnetwerk behouden we voor de toekomst, wanneer waterstof of groen gas toegankelijk zijn.’

GroenLinks: zonnepanelen verplichten
GroenLinks wil dat woningen zo snel mogelijk worden verduurzaamd om het vrijkomen van CO2 en de energielasten omlaag te brengen. ‘We maken slimme keuzes door woningen met een laag energielabel, die dus veel energie verbruiken, eerst te verduurzamen, bijvoorbeeld door isolatie. De grootste winst halen we bij panden met energielabel D tot en met F. Woningbouwcorporaties krijgen daarbij meer mogelijkheden om woningen zo goed mogelijk te isoleren.’

Verder moet het zonnepanelenproject De Groene Zone een vervolg krijgen, zodat inwoners zonnepanelen kunnen leasen van de gemeente en direct energie en kosten kunnen besparen. ‘Ieder kantoor is verplicht om in 2023 minimaal energielabel C te hebben. Alle bedrijven moeten energiebesparende maatregelen nemen die binnen 5 jaar worden terugverdiend. We dagen bedrijven uit om zo snel mogelijk over te stappen op duurzame energie. We verplichten, waar mogelijk, dat daken van bedrijfspanden vol met zonnepanelen worden gelegd. Zo stoten ook bedrijven in 2030 65 procent minder CO2 uit.’

PvdA: laaghangend fruit plukken
De PvdA wil dat vooral de daken benut worden voor zonnepanelen. Zo moeten woningcorporaties zich richten op laaghangend fruit: zonnepanelen en isolatie. Dat moet op korte termijn direct bijdragen aan het bestrijden van energiearmoede. Die lagere energielasten wil de partij niet alleen bereiken voor burgers, maar ook voor ondernemers.

Ondernemers worden gestimuleerd om alle daken die geschikt zijn te voorzien van groen en/of zonnepanelen. ‘Ook de daken van alle Eindhovense schoolgebouwen voorzien we van zonnepanelen en groen. Samen met de corporaties pakken we ook de platte daken van hun flatgebouwen op deze manier aan. Deze investeringen helpen ook om de energielasten voor de gebruikers van de gebouwen betaalbaar te houden.

D66: stroomnet verzwaren
De Eindhovense D66-fractie wil vol inzetten op het isoleren en duurzaam verwarmen van woningen. ‘We willen dat bestaande woningen (zowel particulier als corporatief) toekomstbestendig worden gemaakt middels isolatie en daarmee het energie- en warmteverbruik reduceren. Nieuwbouwwijken kunnen gemakkelijker zonder gas gebouwd worden. Voor al bestaande wijken acht D66 de kosten momenteel te hoog voor grootschalige ombouw. Omdat niet elke woning hetzelfde is, is maatwerk van groot belang. D66 vindt het belangrijk dat bewoners zelf kunnen kiezen op welke manier zij hun huis verduurzamen.’

D66 wil dat de gemeente één loket inricht waar alle subsidies te zien zijn en eenvoudig aan te vragen. Gratis advies over subsidiemogelijkheden hoort daarbij. De energietransitie zal volgens de partij verder tot gevolg hebben dat het elektriciteitsnet zwaarder zal worden belast. ‘De energie van zonnepanelen en windenergie zal moeten worden opgevangen. Een opschaling van het elektriciteitsnet is noodzakelijk’, aldus de partij die niet uitweidt over welke (financiële) bijdrage de gemeente moet leveren aan die verzwaring.

CDA zet vol in op zonne-energie
Het CDA pleit voor een ambitieus, haalbaar, draagbaar en betaalbaar klimaatbeleid voor alle Eindhovenaren. ‘Bewoners en bedrijven zijn bereid voor een duurzamer Eindhoven een extra stap te zetten, als ze weten dat de lasten betaalbaar zijn en eerlijk worden verdeeld’, aldus het verkiezingsprogramma. De gemeente moet duurzaamheidsinitiatieven en technieken vanuit de bedrijven, kennisinstellingen, creatieve samenleving en start-ups gaan faciliteren door middel van de instelling van een Duurzaamheids-versnellersfonds.

De gemeente moet van het CDA verder de mogelijkheid verkennen om bedrijven en huiseigenaren met duurzaamheidsleningen voor zonnepanelen, warmtepompen, isolerende maatregelen et cetera te helpen. Ook wil men het benutten van alle beschikbare daken voor zonne-energie of groene daken stimuleren. In samenwerking met het bedrijfsleven wil de partij bedrijventerreinen vergroenen. Ook moet verkend worden of de gemeente sportverenigingen kan helpen met mobiele zonnevelden, voor de uren dat de sportvelden niet worden gebruikt. Ook wil het CDA kijken of andere grote open terreinen, zoals parkeerplaatsen, voorzien kunnen worden van een zonnepanelenoverkapping, net als de geluidschermen rond de wegen van de stad. ‘Nadat we succesvol geld hebben gereserveerd om de hoogspanningslijnen in Eindhoven Noord onder de grond te krijgen, gaan we nu álle hoogspanningskabels in Eindhoven onder de grond brengen’, is te lezen in het verkiezingsprogramma. ‘Tegelijkertijd zorgen we voor een beter elektriciteitsnetwerk, dat de vraag naar meer elektrische energie aankan.’

SP: zonnepanelen op vliegbasis
De SP wil dat de gemeente concrete steun geeft aan maatschappelijke instellingen – scholen, ziekenhuizen, sportkantines en dergelijke – bij het leggen van zonnepanelen op hun dak. Eindhoven gaat zonnepanelen op daken verder en intensiever stimuleren, en spant zich optimaal in zodat de Regionale Energiestrategie (RES) in de Metropoolregio Eindhoven in 2030 haar doel bereikt heeft.

De gemeente oefent verder haar invloed uit dat op het grondgebied van vliegbasis Eindhoven, een aanzienlijk areaal hernieuwbare energie gerealiseerd wordt. Dit kunnen zonnepanelen zijn, maar ook andere vormen zijn denkbaar voor de SP.

Ouderen Appèl Hart Voor Eindhoven: zonnepanelen in huursector
Ouderen Appèl Hart Voor Eindhoven wil dat de gemeente de plaatsing van zonnepanelen bevordert, ook in de sociale huursector. Natuur in het algemeen en het kostbare Dommeldal blijven onaangetast, er is daar geen sprake van bebouwing, zonneweiden of windmolens. Voor energiewinning bij hoogbouw wil de lokale ouderenpartij dwingende afspraken maken met projectontwikkelaars.

Lijst Pim Fortuyn Eindhoven: zonnepanelen voor gemeentegebouwen
De Eindhovense fractie van de Lijst Pim Fortuyn wil dat de gemeente voorsorteert op de energietransitie door alle openbare en gemeentelijke gebouwen in de stad goed te isoleren en van zonnepanelen te voorzien.

Partij voor de Dieren: zonnepanelen de norm
Zonnepanelen en groen, worden wat de Partij voor de Dieren betreft de norm op daken, gevels, geluidswallen en boven parkeerplaatsen, behalve op monumentale en beeldbepalende panden. ‘Indien particulieren, VvE’s, woningcorporaties en bedrijven dit zelf niet doen, investeert de gemeente hierin door samenwerking met een lokale energiecoöperatie of een gemeentelijk energie-investeringsbedrijf’, aldus het verkiezingsprogramma. ‘Er komen geen zonneparken in, en aangrenzend aan, de natuur. Voor de aanleg van zonnepanelen wordt gebruikgemaakt van een zonneladder, die de volgorde bepaalt van aanleg. Landbouwgrond is bedoeld voor plantaardige voedselproductie en natuurontwikkeling, niet voor zonneweides. Alle nieuwe panden worden energiepositief en wekken meer energie op dan ze gebruiken.’

Piratenpartij: veel ruimte voor zonnepanelen
‘Veel ruimte voor zonnepanelenparken van coöperaties, zonnepanelen en kleine windturbines op daken van bedrijfsgebouwen op industrieterreinen’, is de korte maar krachtige passage over zonne-energie in het verkiezingsprogramma van de Piratenpartij.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten