Solar Magazine - België: eerste fabriek voor groene waterstof krijgt nog dit jaar vergunning
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
België: eerste fabriek voor groene waterstof krijgt nog dit jaar vergunning
© Hyoffwind

België: eerste fabriek voor groene waterstof krijgt nog dit jaar vergunning

Het Belgische Hyoffwind verwacht nog dit jaar een vergunning te krijgen voor de productie van groene waterstof. Sweco begeleidt het vergunningstraject van de productie-eenheid van 25 megawatt in Zeebrugge.

Het Hyoffwind-consortium bestaat uit Virya Energy – actief in de productie en commercialisatie van hernieuwbare energie, en Fluxys – actief in het vervoer van groene molecules – en beoogt de ontwikkeling van een power-to-gas-installatie die hernieuwbare elektriciteit kan omzetten in groene waterstof. Hyoffwind heeft John Cockerill en BESIX gekozen als technologiepartners en als partners voor het ontwerp en de realisatie.

Finale investeringsbeslissing
Ingenieursbureau Sweco is verantwoordelijk voor het aanvragen van de benodigde omgevingsvergunning voor de bouw en exploitatie en de subsidies van deze elektrolyse-installatie voor groene waterstof.

De vergunningsaanvraag werd eind 2021 ingediend en het consortium verwacht een vergunning tegen midden 2022. De finale investeringsbeslissing, die ook onderhevig is aan de toekenning van subsidies door de Vlaamse overheid in het kader van het relance-plan, zal worden genomen in de loop van 2022. Vlaams minister van Economie en Innovatie Hilde Crevits ondersteunt het project sinds 2020, omdat het project perfect past binnen de Vlaamse waterstofstrategie.

Van 25 naar 100 megawatt
In een eerste fase zal het geplande project bestaan uit een installatie die 25 megawatt elektriciteit kan omzetten in groene waterstof, maar in de tweede fase beogen de partners een opschaling tot 100 megawatt. Dit project, gecombineerd met de ontwikkeling van waterstofinfrastructuur, zal een belangrijke bijdrage leveren aan de Vlaamse, maar ook Belgische en Europese waterstofstrategie door een eerste stap te zetten richting de uitbouw van Vlaanderen en België als Europese draaischijf voor groene waterstof.

Ook in havengebied
Tom Van Den Noortgaete, Division Director Energy & Environment bij Sweco Belgium: ‘We zijn ook verantwoordelijk voor het volledige ontwerp en de aanvragen van vergunningen en subsidies van de 2 groene waterstofplants van Vision H2 in het havengebied van North Sea Port. De voltooiing van al deze installaties zal de Belgische economie en samenleving duurzamer maken.’

Sara Vander Beken, Operational Manager Energy Transition bij Sweco Belgium: ‘Waterstof zal een vitale rol spelen in de toekomstige energiemix van Europa. België heeft de ambitie uitgesproken om leider te worden op dit gebied. We zijn hiervoor goed geplaatst door onze centrale ligging en door onze bestaande industrie en infrastructuur. Groene waterstof is dan ook bedoeld voor activiteiten die niet zomaar kunnen overschakelen op elektriciteit, zoals de zware industrie, het vrachtverkeer en de scheepvaart.’

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

Juni 2022

Gerrit Hiemstra: ‘Energiesector en meteorologen moeten meer samenwerken’ Groothandels: tekort aan omvormers voor zonnepanelen houdt nog heel 2022 aan Jikke Biermasz: ‘Het Europese importheffingendossier voor zonnepanelen...
Vacatures
SolarToday zoekt:

Commercieel administratief medewerk(st)er

32-40 uur - Hendrik Figeeweg 1R, 2031BJ Haarlem
SolarToday zoekt:

Controller

Fulltime (40 uur) - Hendrik Figeeweg 1R, 2031 BJ Haarlem
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!