logo
wvhj2023
© Frans Blok | Dreamstime.com
© Frans Blok | Dreamstime.com
12 februari 2022

De harde cijfers | Stedin: 55.424 consumenten installeren 210 megawattpiek zonnepanelen

Stedin meldt dat afgelopen kalenderjaar 55.424 consumenten zonnepanelen hebben geïnstalleerd. Deze week in ‘De harde cijfers’ een analyse van het jaar 2021 waarin Stedin 209,8 megawattpiek residentiële pv noteerde.

Sinds 1 januari 2022 draagt ook Enduris – de netbeheerder voor de provincie Zeeland – officieel de naam Stedin. Het werkgebied van Stedin bestrijkt daarmee niet alleen het grootste deel van de Randstad – waaronder Den Haag, Utrecht, Rotterdam en het Rijnmond haven- en Botlekgebied – maar ook de Zeeuwse eilanden.

6 procent krimp
Exclusief de provincie Zeeland verwelkomde Stedin afgelopen kalenderjaar 209,8 megawattpiek aan zonnepanelen bij kleinverbruikers. Dat is gemeten naar vermogen een krimp van 1 procent en gemeten naar het aantal nieuwe installaties een krimp van 6 procent.

Als bron van de gepubliceerde cijfers is door Stedin gebruikgemaakt van CERES, de opvolger van het voormalige Productie Installatie Register (PIR-register). CERES is de databank van netbeheerders waarin kleinverbruikers hun duurzame productie-installatie aanmelden.

Geïnstalleerd vermogen
De 2 onderstaande grafieken laten de toename van het geïnstalleerde vermogen aan zonnepanelen bij kleinverbruikers per kalenderjaar zien; en het cumulatief geïnstalleerde vermogen bij kleinverbruikers (red. noot exclusief de provincie Zeeland).

Aantal kleinverbruikers
De 2 onderstaande grafieken laten de toename van het aantal kleinverbruikers met zonnepanelen per kalenderjaar zien; en het cumulatieve aantal kleinverbruikers met zonnepanelen (red. noot exclusief de provincie Zeeland).

1.177,5 megawattpiek inclusief Zeeland
In de provincie Zeeland bedraagt het per 1 januari 2022 opgestelde vermogen aan zonnepanelen bij kleinverbruikers 188,8 megawattpiek. Inclusief de provincie Zeeland bedraagt het opgestelde vermogen van kleinverbruikers in het totale Stedin-werkgebied daarmee per 1 januari jongstleden 1.177,5 megawattpiek. 

In onderstaande tabel is te zien dat de gemeente Terneuzen binnen de provincie Zeeland de dans leidt.

Gemeente

Opgesteld vermogen zonnepanelen bij kleinverbruikers

Terneuzen

23,2 megawattpiek

Schouwen-Duiveland

20,0 megawattpiek

Goes

17,9 megawattpiek

Middelburg

16,8 megawattpiek

Vlissingen

15,9 megawattpiek

Hulst

15,8 megawattpiek

Veere

14,9 megawattpiek

Borsele

13,6 megawattpiek

Sluis

12,3 megawattpiek

Tholen

12,2 megawattpiek

Reimerswaal

9,7 megawattpiek

Kapelle

7,4 megawattpiek

Noord-Beveland

5,5 megawattpiek

Onbekend

3,8 megawattpiek

Totaal Zeeland

188,8 megawattpiek

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten