Solar Magazine - Naam Enduris verdwijnt: Stedin per 1 januari netbeheerder in Zeeland
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Naam Enduris verdwijnt: Stedin per 1 januari netbeheerder in Zeeland
© André Muller | Dreamstime.com

Naam Enduris verdwijnt: Stedin per 1 januari netbeheerder in Zeeland

De naam Enduris verdwijnt per 1 januari 2022. Vanaf dat moment heet de Zeeuwse netbeheerder voor gas en elektriciteit Stedin. Dit vloeit voort uit een eerdere samenvoeging die 100 miljoen euro oplevert.

Stedin Groep nam in 2017 netbeheerder Enduris en de energienetwerkactiviteiten van DNWG over van energiebedrijf PZEM. Sindsdien werken Stedin Groep, Enduris en DNWG intensief samen aan de energietransitie in Zeeland. De samenwerking is nu zover dat Enduris de naam Stedin aanneemt.

600 nieuwe collega’s
Een van de belangrijke uitgangspunten bij de overname in 2017 was het behoud van werkgelegenheid in Zeeland. Alle medewerkers hebben een passende functie gekregen. Stedin Groep verwelkomt meer dan 600 nieuwe collega’s. Werkgelegenheid is ook een belangrijke reden geweest voor de oprichting van Stichting Zeeuwse Publieke Belangen (SZPB).

Deze stichting werd na de overname opgericht door Stedin Groep, provincie Zeeland en Vereniging van Zeeuwse Gemeenten om de ontwikkeling van de energietransitie, werkgelegenheid en energievoorziening in Zeeland te stimuleren. De stichting blijft actief voor Zeeuwse klimaatprojecten. Met een volledig gerenoveerd kantoor in Goes houdt Stedin Groep de regiofunctie.

100 miljoen euro
Financieel moet de samenvoeging een voordeel opleveren van ruim 100 miljoen euro over een periode van 8 tot 10 jaar. Dit geld investeert Stedin Groep in de energietransitie en in het betaalbaar houden van het energiesysteem. Het voordeel wordt onder meer behaald door de operationele kosten te verlagen. Bijvoorbeeld door samen te werken met partijen die ook werkzaam zijn in de ondergrond.

In Zeeland werken Stedin Groep en waterbedrijf Evides gezamenlijk aan het toekomstbestendig maken van de elektriciteits-, gas- en drinkwaterleidingnetwerken. Alle inkoopprocessen en aanbestedingen pakken ze gezamenlijk op en zo maken ze optimaal gebruik van fiscale en financiële regelingen op groepsniveau.

Sterk verankerd
Dagelijks werkt Stedin in het kader van de energietransitie aan het vernieuwen en digitaliseren van de netten. Daartoe wordt dit jaar in het verzorgingsgebied zo’n 650 miljoen euro geïnstalleerd.

Koen Bogers, chief executive officer van Stedin Groep: ‘Zeeland is voor Stedin Groep een mooie uitbreiding van ons verzorgingsgebied. Het werk gaat daar onverminderd door en we werken hard om de energietransitie in Zeeland te faciliteren. Zowel Enduris als Stedin is sterk verankerd in de samenleving en met het samengaan kunnen we onze klanten nog beter bedienen.’

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

Marktgids Zonne-energie 2022

De Marktgids Zonne-energie 2022 kent 13 rubrieken met onder meer de volgende redactionele artikelen: COVERSTORY  Vol stroomnet en hoge prijzen zonnepanelen zorgen voor onzekerheid: Vlaanderen en Nederland willen stap maken naar...
Vacatures
EWS GmbH & Co. KG zoekt:

Marketing Manager

Fulltime (40 uur) - Am Bahnhof 20, 24983 Handewitt, Deutschland
kWh People zoekt:

Projectleider Elektrotechniek

Fulltime (40 uur) - Utrecht
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!