logo
wvhj2023
© Petr Švec | Dreamstime.com
© Petr Švec | Dreamstime.com
11 februari 2022

President Biden verlengt Amerikaanse importheffingen op zonnepanelen met 4 jaar

De Amerikaanse president Joe Biden heeft besloten de importheffingen op zonnepanelen met 4 jaar te verlengen. Dubbelzijdige zonnepanelen blijven uitgezonderd en er mogen meer zonnecellen geïmporteerd worden.

De president van de Verenigde Staten heeft daarbij besloten de importheffingen geleidelijk af te bouwen van 15 naar 14 procent.

Waar Bidens voorganger Trump het toestond om ieder kalenderjaar voor assemblagedoeleinden 2,5 gigawattpiek aan zonnecellen zonder importheffingen te importeren, verhoogt Biden dat plafond naar 5 gigawattpiek.

Besluit Trump
Toenmalig president Donald Trump voerde in 2018 voor een periode van 4 jaar een importheffing van 30 procent in voor buitenlandse zonnecellen en zonnepanelen. Conform de oorspronkelijke plannen zouden deze importheffingen in 2021 verlaagd worden naar 15 procent.

Trump ondertekende in oktober 2020 echter een proclamatie om de vrijstelling van importheffingen voor bifaciale zonnepanelen in te trekken en kreeg in november 2020 groen licht van een Amerikaanse rechtbank. Daarbij kondigde hij ook aan de importheffingen in 2021 slechts te verlagen – en daarmee in feite dus te verhogen – naar 18 procent. Half november vernietigde rechter Gary Katzmann van het Amerikaanse Hof van Internationale Handel echter de beslissingen van Trump om importheffingen op bifaciale zonnepanelen in te voeren en de importheffingen slechts te verlagen naar 18 procent. Afgelopen januari liet het Amerikaanse ministerie van Justitie nog weten in beroep te zijn gegaan tegen die uitspraak.

14,75 procent
Afgelopen november adviseerde de Amerikaanse internationale handelscommissie USITC president Biden om de importheffingen op zonnepanelen te verlengen. De president stelt naar aanleiding van dat advies te hebben geconcludeerd dat de vrijwaringsmaatregel nodig blijft om ernstige schade aan de binnenlandse industrie te voorkomen. Wel heeft hij besloten de importheffingen per direct te verlagen naar 14,75 procent en als volgt af te bouwen:

Periode

Hoogte importheffingen

7 februari 2022 – 6 februari 2023

14,75 procent

7 februari 2023 – 6 februari 2024

14,50 procent

7 februari 2024 – 6 februari 2025

14,25 procent

7 februari 2025 – 6 februari 2026

14,00 procent

De USITC zal de gevolgen van de importheffingen blijven monitoren en op basis van een tussentijdse analyse zal de president halverwege de periode bepalen of hij de importheffingen moet verminderen, wijzigen of zelfs beëindigen.

Bovendien krijgt de US Trade Representative (USTR) Katherine Tai toestemming om met Canada en Mexico te onderhandelen om hun producten belastingvrij naar de Verenigde Staten te exporteren.

Gedeeltelijke steun branchevereniging SEIA
De Amerikaanse brancheorganisatie Solar Energy Industries Association (SEIA) heeft gemengde gevoelens bij het besluit van Biden. SEIA-president en chief executive officer Abigail Ross Hopper: ‘Hoewel we teleurgesteld zijn over het besluit om de importtarieven voor zonnecellen en zonnepanelen te verlengen, zijn we de regering Biden dankbaar voor het duidelijk in overweging nemen van de door ons aangekaarte problemen. Ambtenaren van de regering zijn tot een evenwichtige oplossing gekomen door de uitsluiting voor dubbelzijdige zonnepanelen te handhaven en het importtarief voor zonnecellen te verhogen.’

SEIA vecht al meer dan 3 jaar voor het behoud van de uitsluiting van dubbelzijdige zonnepanelen, omdat deze niet op grote schaal beschikbaar zijn in de Verenigde Staten. Hopper: ‘De beslissing van president Biden erkent het belang van deze innovatieve technologie bij het helpen verbeteren van het opgestelde vermogen en de lagere kosten in het nutssegment. We steunen ook het besluit van de regering om het tarief voor de invoer van zonnecellen te verhogen. Dit zal zowel de fabrikanten van zonnepanelen voor huishoudelijk gebruik als hun klanten in het residentiële, commerciële en industriële segment ten goede komen. Met dit hoofdstuk achter ons, is het nu tijd om onze mouwen op te stropen en te helpen zorgen voor de doorgang van federale langetermijninvesteringen in de binnenlandse productie en in het bijzonder de Solar Energy Manufacturing for America Act. Op deze manier zullen we de erfenis van de Amerikaanse productie van zonne-energie voor vele decennia borgen.’

China: verlenging importheffingen schaadt handel in nieuwe energie

De Amerikaanse keuze om de importheffingen te verlengen, verstoort de internationale handel en belemmert de ontwikkeling van schone energie. Dat stelt het Chinese ministerie van Handel.

‘De Amerikaanse regering drong aan op verlenging van de maatregelen, ondanks de sterke tegenstand van verbonden partijen uit binnen- en buitenland’, aldus het ministerie in een verklaring. ‘De importheffingen helpen de ontwikkeling van de binnenlandse Amerikaanse industrie niet en verstoren bovendien de internationale handel in zonne-energie.’

China spreekt de hoop uit dat Amerika ‘concrete maatregelen’ zal nemen om de vrije handel in schone-energieproducten te vergemakkelijken en ‘bij te dragen aan de wereldwijde ontwikkeling van een economie met een lage uitstoot van broeikasgassen’.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten