logo
wvhj2023
© Steve Smith | Dreamstime.com
© Steve Smith | Dreamstime.com
20 november 2020

Rechtbank maakt weg Trump vrij voor importheffingen op bifaciale zonnepanelen

Een Amerikaanse rechtbank heeft alsnog de weg vrijgemaakt voor president Trump om in Amerika importheffingen in te voeren op bifaciale zonnepanelen. Eerdere rechtszaken werden door de regering Trump verloren.

President Trump en de US Trade Representative (USTR) Robert Lightizer zijn al maandenlang verwikkeld in een juridische strijd om de importheffingen in te voeren.

Proclamatie
Eind oktober blokkeerde een Amerikaanse rechter voor de tweede keer het plan van president Trump om importheffingen op bifaciale zonnepanelen in te voeren.

President Donald Trump ondertekende half oktober nog een proclamatie om de vrijstelling van importheffingen voor bifaciale zonnepanelen in te trekken. Ook kondigde hij daarbij aan de importheffingen in 2021 slechts te verlagen naar 18 procent. Trump voerde in 2018 voor een periode van 4 jaar een importheffing van 30 procent in voor buitenlandse zonnecellen en zonnepanelen. Conform de oorspronkelijke plannen zouden deze importheffingen in 2021 verlaagd worden naar 15 procent.

Industrie kan in beroep
Een Amerikaanse handelsrechter heeft donderdag geoordeeld dat de proclamatie van Trump om de maas in de wet voor dubbelzijdige zonnepanelen te dichten, niet in strijd is met een eerder gerechtelijk bevel aan USTR Lightizer. De rechter stelt namelijk dat Trump handelde onder een andere wet dan die van de Amerikaanse handelsvertegenwoordiger.

De overwinning van het Witte Huis is echter misschien van korte duur. Hoewel het besluit de weg effent voor de opheffing van de tariefvrijstelling, stelde rechter Gary Katzmann van het Amerikaanse Hof van Internationale Handel dat zonne-energiebedrijven die hebben gevochten om de vrijstelling voor bifaciale zonnepanelen te behouden, een nieuwe rechtszaak kunnen aanspannen om de proclamatie te blokkeren.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten