logo
wvhj2023
© 22tomtom | Dreamstime.com
© 22tomtom | Dreamstime.com
19 november 2021

Amerikaanse rechter maakt einde aan importheffingen op dubbelzijdige zonnepanelen

Een Amerikaanse rechtbank heeft het besluit van voormalig president Donald Trump vernietigd om importheffingen op bifaciale zonnepanelen in te voeren. De importheffingen stoppen nu per direct.

De beslissing van rechter Gary Katzmann van het Amerikaanse Hof van Internationale Handel volgt nadat toenmalig president Donald Trump half oktober 2020 een proclamatie ondertekende om de vrijstelling van importheffingen voor bifaciale zonnepanelen in te trekken en in november 2020 groen licht kreeg van een Amerikaanse rechtbank. Ook kondigde hij daarbij aan de importheffingen in 2021 slechts te verlagen naar 18 procent en die beslissing wordt nu eveneens ongedaan gemaakt. De importheffingen worden per direct verlaagd naar 15 procent.

Biden
Trump voerde in 2018 voor een periode van 4 jaar een importheffing van 30 procent in voor buitenlandse zonnecellen en zonnepanelen. Conform de oorspronkelijke plannen zouden deze importheffingen in 2021 verlaagd worden naar 15 procent.

De proclamatie van Trump uit oktober 2020 was volgens rechter Katzmann een ‘duidelijke misvatting’ van een wet die maatregelen toestaat om de handel te liberaliseren in plaats van te beperken en ‘vormde een actie buiten de gedelegeerde autoriteit van de president’. De regering van de huidige president Joe Biden had Trump eerder nog verdedigd door te zeggen dat hij ‘wettig en volledig binnen zijn gezag handelde’ en een ‘maas in de wet dichtte’ om de explosieve toename van de import van bifaciale zonnepanelen te stoppen.

Restituties
Brancheorganisatie SEIA spande vervolgens een rechtszaak aan wegens de proclamatie en stelde dat Trump handelde zonder de vereiste procedures te doorlopen.

SEIA-president Abigail Ross Hopper noemt de nieuwe uitspraak van de rechtbank een overwinning voor de solar industrie. De uitspraak zal volgens haar ook in restituties van de importtarieven die in het kader van de proclamatie zijn geïnd. ‘Het besluit van het Amerikaanse Hof van Internationale Handel om een bevel van president Trump om het afbouwpercentage voor de Sectie 201-tarieven te wijzigen en de uitsluiting van dubbelzijdige zonnepanelen ongedaan te maken, was duidelijk de juiste conclusie. Beide acties waren een onwettige poging om de Sectie 201-tarieven aan te scherpen. We zijn toegewijd aan het opbouwen van de Amerikaanse toeleveringsketen voor de productie van zonne-energie en we geloven dat er beleid is in de Build Back Better Act van president Biden die de Amerikaanse productie zal helpen groeien. We kijken ernaar uit om samen te werken met de regering en het congres van Biden om dit kritieke beleid, inclusief de Solar Energy Manufacturing for America Act van senator John Ossoff, over de finish te krijgen.’

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten