logo
wvhj2023
© Tomasz Wozniak | Dreamstime.com
© Tomasz Wozniak | Dreamstime.com
24 januari 2022

Amerikaans ministerie van Justitie in beroep tegen blokkeren hogere importheffing op zonnepanelen

Het Amerikaanse ministerie van Justitie is in beroep gegaan tegen de uitspraak van het Amerikaanse Hof van Internationale Handel waarmee een verhoging van de importheffingen op zonnepanelen werd geblokkeerd.

Daarmee breekt een nieuw hoofdstuk aan van het langlopende Amerikaanse importheffingendossier.

Besluit Trump
Toenmalig president Donald Trump voerde in 2018 voor een periode van 4 jaar een importheffing van 30 procent in voor buitenlandse zonnecellen en zonnepanelen. Conform de oorspronkelijke plannen zouden deze importheffingen in 2021 verlaagd worden naar 15 procent. Half november vernietigde rechter Gary Katzmann van het Amerikaanse Hof van Internationale Handel het besluit van voormalig president Donald Trump om importheffingen op bifaciale zonnepanelen in te voeren.

Trump ondertekende in oktober 2020 een proclamatie om de vrijstelling van importheffingen voor bifaciale zonnepanelen in te trekken en kreeg in november 2020 groen licht van een Amerikaanse rechtbank. Daarbij kondigde hij ook aan de importheffingen in 2021 slechts te verlagen – en daarmee in feite dus te verhogen – naar 18 procent. Ook die beslissing werd door Katzmann ongedaan gemaakt. Daardoor zijn de importheffingen sinds afgelopen november verlaagd naar 15 procent.

Brancheorganisatie teleurgesteld
John Smirnow, vicepresident Marktstrategie en algemeen adviseur bij de Amerikaanse brancheorganisatie Solar Energy Industries Association (SEIA), over de nieuwe ontwikkelingen: ‘We zijn teleurgesteld dat het ministerie van Justitie in beroep is gegaan tegen de uitspraak van het Hof van Internationale Handel. Het voortzetten van deze juridische strijd is – in het licht van de geschiedenis van de zaak – een nieuwe misstap van de regering in deze lange en gemartelde saga. Het levert geen voordeel op voor de Amerikaanse arbeiders en bevolking noch de doelstellingen voor schone energie.’

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten