Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Trump probeert opnieuw importheffing voor bifaciale zonnepanelen in te voeren

Trump probeert opnieuw importheffing voor bifaciale zonnepanelen in te voeren

President Donald Trump heeft een proclamatie ondertekend om de vrijstelling van importheffingen voor bifaciale zonnepanelen in te trekken. Ook wil hij de importheffingen in 2021 slechts verlagen naar 18 procent.

De Amerikaanse rechtbank voor internationale handel blokkeerde afgelopen juni het verzoek van US Trade Representative (USTR) Robert Lightizer om importheffingen in te voeren op bifaciale zonnepanelen.

Stijging import
Lightizer had de rechtbank eind april gevraagd om de importheffing alsnog in te voeren nadat de Amerikaanse president Donald Trump Lightizer in de zomer van 2019 juist opdracht had gegeven dubbelzijdige zonnepanelen een uitzonderingspositie te bezorgen en niet te belasten met importheffingen. Na een explosieve stijging van de import van bifaciale zonnepanelen veranderde Trump van gedachten en probeert hij sindsdien met man en macht alsnog importheffingen in te voeren.

De Amerikaanse president Donald Trump voerde in 2018 voor een periode van 4 jaar een importheffing van 30 procent in voor buitenlandse zonnecellen en zonnepanelen. Conform de oorspronkelijke plannen zouden deze importheffingen in 2021 verlaagd worden naar 15 procent. Maar met de nieuwe proclamatie die Trump ondertekend heeft, worden de importheffingen slechts verlaagd naar 18 procent. ‘In het licht van de toegenomen invoer van concurrerende producten die dergelijke uitsluiting met zich meebrengt ... is het noodzakelijk om (de) uitsluiting in te trekken en het vrijwaringsrecht toe te passen op bifaciale zonnepanelen’, aldus de Amerikaanse president in het door het Witte Huis vrijgegeven document. ‘Om het volledige corrigerende effect te bereiken dat voor die maatregel wordt beoogd, moet het vrijwaringsrecht van de vrijwaringsmaatregel voor het vierde jaar worden aangepast tot 18 procent.’

Het Chinese marktonderzoeksbureau PV InfoLink meldde begin oktober al dat Amerika door de import van bifaciale zonnepanelen tot de 10 grootste exportmarkten voor Chinese fabrikanten behoort. De Verenigde Staten waren in de eerste helft van 2020 goed voor 3 procent van de totale export van Chinese zonnepaneelfabrikanten.

Lees ook: 

Nu in Solar Magazine

Maart 2021

​Nieuwe versie NEN 7250 en nieuwe norm brandveiligheid pv-installaties in en op gebouwschil op komst: ‘Nieuwe beoordelingsmethode voor brandveiligheid pv-installaties in en op gebouwschil lost veel problemen op’ Consortium wil binnen...
Vacatures
Zelfstroom Montage zoekt:

Hoofdmonteur

Fulltime (40 uur) - Papendrecht, 3356 LD, Ketelweg 63A
Zonnefabriek zoekt:

Verkoper/Adviseur regio Midden Nederland (32-40uur)

32-40 uur - Amsterdam
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!