Solar Magazine - ACM start extra onderzoek naar financiële weerbaarheid energiebedrijven
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
ACM start extra onderzoek naar financiële weerbaarheid energiebedrijven
© Jarretera | Dreamstime.com

ACM start extra onderzoek naar financiële weerbaarheid energiebedrijven

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) start in het voorjaar van 2022 een extra onderzoek om te controleren of energieleveranciers ook na de winterperiode kunnen blijven voldoen aan de eisen voor leveringszekerheid.

Alle 57 energieleveranciers die een vergunning hebben om elektriciteit en/of gas te leveren aan consumenten moeten daarvoor in de maand maart extra informatie indienen bij de ACM. De extra controle na de wintermaanden komt boven op de monitoring die de ACM altijd al jaarlijks vóór de winter uitvoert bij alle energieleveranciers.

Toezicht verscherpt
Als uit het onderzoek van de ACM blijkt dat energieleveranciers er financieel slecht voorstaan, wordt het toezicht op deze leveranciers verscherpt. Energieleveranciers zijn ook verplicht zich bij de ACM te melden als de leveringszekerheid mogelijk in gevaar komt. Energieleveranciers die er in één keer een grote groep klanten bijkrijgen omdat ze het klantenbestand van een ander bedrijf hebben overgenomen na een faillissement, worden uit voorzorg ook altijd extra in de gaten gehouden door de ACM.

De ACM toetst bij de vergunningaanvraag of leveranciers aan de voorwaarden voldoen en voert daarna geregeld controles uit, maar daarmee stelt de ACM niet alle financiële problemen van leveranciers te kunnen voorkomen.

Risico bij dalende prijzen
De ACM heeft bij de jaarlijkse controle van de financiële positie van energieleveranciers in 2021 extra informatie opgevraagd over de manier waarop leveranciers energie inkopen. Energieleveranciers kunnen energie dagelijks inkopen tegen dagprijzen of kunnen ervoor kiezen hun inkoop van energie voor langere tijd vast te leggen. Dit vastleggen van de inkoop van energie dempt het risico als de prijzen voor energie stijgen, maar kan ook risicovol zijn als energieprijzen sterk zouden dalen. Bij een dalende prijs zijn klanten sneller geneigd om over te stappen omdat zij bij een andere leverancier een lager tarief kunnen betalen. De energie die de leverancier dan te veel heeft ingekocht, moet hij voor een lagere prijs verkopen. Bij het opzeggen van contracten voor bepaalde tijd, bijvoorbeeld 1 jaar of 5 jaar tegen een vast tarief, mogen leveranciers daarvoor wel een opzegvergoeding vragen.

8 vergunningen ingetrokken
De ACM heeft in het afgelopen halfjaar van 8 energieleveranciers de leveringsvergunning in- getrokken. Bij 6 bedrijven was sprake van een faillissement als gevolg van de hoge energieprijzen. De ACM stelt dat dankzij ingrijpen van de autoriteit de levering van gas en elektriciteit hierbij nooit onderbroken is geweest.

De faillissementen en de daarmee samenhangende intrekking van de vergunningen hadden wel financiële gevolgen voor consumenten. Om de inzet van toezichtinstrumenten te evalueren, laat de ACM onafhankelijk onderzoek doen naar de vergunningverlening en het toezicht op leveranciers, ook in de situatie dat een energieleverancier in financiële moeilijkheden komt.

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

September 2023

Installateurs zonnepanelen bang voor teruglopende verkopen: ‘Acties energiebedrijven olie op het vuur’ Verkiezingen: ‘Niet overdramatiseren als afbouw salderingsregeling zonnepanelen pas in 2026 begint’...
Vacatures
SolarNRG zoekt:

Inkoper

Fulltime (40 uur) - Poeldijk
SolarNRG zoekt:

Commercieel Medewerker Buitendienst

Fulltime (40 uur) - Poeldijk
Meld mij aan voor de nieuwsbrief!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!