De Autoriteit Consument & Markt stelt dat het energiebedrijf niet langer in staat is om op een betrouwbare manier gas en elektriciteit te leveren aan zijn circa 600 klanten. Klanten van Allure Energie blijven gewoon energie ontvangen.
Overgangsperiode
De curator van Allure Energie krijgt tot 26 november de tijd om een andere energieleverancier bereid te vinden de klanten van Allure Energie over te nemen. Lukt dit niet, dan worden de klanten voor 1 december verdeeld over alle andere energieleveranciers. Tijdens de overgangsperiode, die maximaal tot 1 december duurt, kunnen klanten niet zelf overstappen. Klanten krijgen automatisch bericht van de nieuwe leverancier over hun energiecontract. Daarna kunnen zij zelf besluiten of ze bij die leverancier blijven of dat ze alsnog overstappen naar een andere leverancier. Hun nieuwe leverancier mag hierbij een opzegtermijn van maximaal 30 dagen hanteren.
Het intrekken van de vergunning heeft dus geen gevolgen voor de levering van gas en elektriciteit, maar kan wel financiële gevolgen hebben. Bijvoorbeeld voor klanten die nog geld tegoed hebben van het bedrijf. Omdat Allure Energie faillissement heeft aangevraagd, zullen klanten die een hoog termijnbedrag vooruit hebben betaald of nog een welkomstbonus of cashback tegoed hebben, dit geld mogelijk niet of niet geheel ontvangen.
Strijd aandeelhouders
Het energiebedrijf meldt op zijn eigen website dat het faillissement niks te maken heeft met de hoge energieprijzen en een heel andere oorzaak kent. ‘Tot onze spijt moeten we u mededelen dat ALLURE ENERGIE zijn handelsactiviteiten heeft moeten staken en zijn faillissement heeft aangevraagd. Door een juridische strijd tussen aandeelhouders was het niet mogelijk om de dienstverlening nog langer voort te zetten. ALLURE ENERGIE heeft vervolgens de ACM verzocht de vergunning in te trekken. Het verzoek om intrekking heeft niets te maken met organisatorische bekwaamheid of de recente ontwikkelingen op de energiemarkt. De ACM heeft dit verzoek beoordeeld en vervolgens zelfstandig besloten de vergunning in te trekken.’
De juni 2024-editie van Solar Magazine is verschenen. Het tijdschrift bevat artikelen over de toekomst van de Nederlandse pv-markt, het potentieel van de directe lijn, balkonzonnepanelen en het verhogen van het zelfverbruik.